Vainīgajiem Krievijas agresijā pret Ukrainu būs jāstājas tiesas priekšā, uzsver Latvijas Ārlietu ministrija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Buča, 2022. gada 2. aprīlis.
Buča, 2022. gada 2. aprīlis. Foto: AP/Scanpix

Vainīgajiem Krievijas agresijā pret Ukrainu būs jāstājas tiesas priekšā, paziņojumā, atceroties Krievijas bruņoto spēku kara noziegumu Bučā, norāda Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM).

ĀM akcentē, ka Latvija piemin Ukrainas iedzīvotājus, kuri cieta brutālajā Krievijas iebrukumā Bučā 2022.gada 31.martā. Krievu armijai atkāpjoties, pasaulei atklājās Krievijas bruņoto spēku pastrādātās zvērības pret pilsētas mierīgajiem civiliedzīvotājiem. Ielās un masu kapos tika atklātas vairāk nekā 400 iedzīvotāju mirstīgās atliekas ar vardarbīgas nāves pazīmēm. Fotoattēli no Bučas un izdzīvojušo liecības par notikušo vēl joprojām turpina šokēt ar nežēlību un necilvēcību.

ĀM atzīmē, ka starptautiskās organizācijas ir vairākkārt atzinušas, ka daudzi Krievijas bruņoto spēku pastrādātie noziegumi Bučā ir klasificējami kā kara noziegumi. Krievijas rīcība ir rupjš starptautisko tiesību, tai skaitā ANO Statūtu pārkāpums. Krievija ir pilnībā atbildīga par tās agresiju pret Ukrainu.

ĀM paziņojumā norāda, ka Latvija turpinās atbalstīt Ukrainas centienus dibināt starptautisku mehānismu Krievijas noziegumu Ukrainā izmeklēšanai un iztiesāšanai. Valsts atbalsta "ad hoc" starptautiska tribunāla nodibināšanu ANO paspārnē, kas nodrošinātu atbildību par agresijas noziegumu pret Ukrainu.

"Tāpat turpinām atbalstīt Starptautiskās krimināltiesas izmeklēšanu par Krievijas pastrādātajiem starptautiskajiem noziegumiem Ukrainā un vainīgo saukšanu pie atbildības. Starptautiskā krimināltiesa jau spērusi nozīmīgu pirmo soli, izdodot aresta orderus Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam un Krievijas bērnu tiesību komisārei Marijai Ļvovai-Belovai," norāda ĀM.

TVNET jau rakstīja, ka šogad februārī Ukrainas Ģenerālprokurora birojs identificējis 91 Krievijas karavīru, kas atbildīgi par kara noziegumiem Bučā.

"Okupācijas laikā Krievijas armija pastrādāja vairāk nekā 9000 kara noziegumu Kijivas apgabala Bučas rajonā un tika nogalināti vairāk nekā 1700 civiliedzīvotāju, tai skaitā aptuveni 700 Bučā," trešdien tviterī paziņoja Ukrainas Ģenerālprokurora birojs.

"Līdz šim identificēta 91 Krievijas militārpersona, kas iesaistīti šajos noziegumos. Tiek strādāts pie visu iesaistīto saukšanas pie atbildības," paziņoja birojs.

Ukrainas armija Bučā uzreiz pēc tās atbrīvošanas aprīlī atklāja vismaz 20 civiliedzīvotāju līķus, no kuriem vairākiem bija aiz muguras sasietas rokas. Nedaudz vēlāk pilsētā tika atklāti masu kapi ar spīdzinātu vīriešu, sieviešu un bērnu līķiem.

"Spīdzināšana, slepkavība, seksuāla vardarbība. Tā ir "krievu pasaules" un Krievijas Federācijas režīma patiesā seja, kas balstīta uz pilnīgu necieņu pret cilvēktiesību principiem," norādīja Ukrainas ģenerālprokurors Andrijs Kostins.

Foto: Slaktiņš Bučā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu