Grieķija lūdz ES finanšu atbalstu žoga pagarināšanai uz Turcijas robežas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Grieķijas premjerministrs Kiriaks Micotakis piektdien aicināja Eiropas Savienību (ES) "nopietni apsvērt" finanšu atbalsta sniegšanu, lai palīdzētu pagarināt tērauda žogu uz robežas ar Turciju.

"Es domāju, ka ir laiks ES nopietni apsvērt Eiropas līdzekļu piešķiršanu šāda tipa projektiem," sacīja valdības vadītājs, valsts ziemeļaustrumu pilsētā Feresā paziņojot par šo projektu.

"Galu galā mēs veicinām Eiropas drošību un arī veicinām integrētāku un efektīvāku Eiropas patvēruma politiku."

Atēnas ir nolēmušas par 35 kilometriem pagarināt piecus metrus augsto tērauda žogu, kas ir uzcelts gar Evras upi uz Turcijas robežas.

Foto: AP/Scanpix

Pašlaik šis žogs ir 37,5 kilometrus garš. Grieķijai ir mērķis to pagarināt par 35 kilometriem gada laikā, bet par 100 kilometriem - līdz 2026.gadam.

Micotakis ir uzstājis, ka šis projekts, kurš novērtēts ar 100 miljoniem eiro, tiks īstenots pat bez ES līdzekļiem.

"Jūs šeit redzat šķērsli, kuru Grieķijas valdība ir uzcēlusi, lai aizsargātu valsts robežu, kas ir arī ES ārējā robeža," sacīja premjers Feresas pilsētā.

"Es vienmēr esmu stingri ticējis tam, ka mēs nevaram panākt jaunu vienošanos par migrāciju un patvērumu, ja mēs neaizsargājam mūsu ārējās robežas. Tas, ko mēs šeit darām, es domāju, ir būtisks ieguldījums šim mērķim. To, ko jūs šeit redzat, ir finansējis tikai Grieķijas budžets, Grieķijas nodokļu maksātāji."

ES samitā februārī atkal izcēlās debates par šādu žogu finansēšanu. Vairākas valstis, tostarp Austrija un Grieķija, ir aicinājušas piešķirt ES finansējumu žogu nostiprināšanai uz bloka ārējām robežām, lai samazinātu patvēruma meklētāju plūsmu.

Eiropas Komisija janvārī uzstāja, ka ES budžetā nav naudas šādam mērķim. "Ja mums būtu jātērē nauda mūriem vai žogiem, tad nebūtu naudas citām lietām," sacīja ES iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu