EP vēlēšanās biļetenus plānots skaitīt manuāli

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Pēc vairāk nekā gada paredzētajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās nodotos biļetenus plānots skaitīt manuāli jeb bez skenēšanas, šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu pastāstīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

Kā skaidroja Saulīte, vēlēšanu organizēšanā svarīgākais ir vēlētāju interešu nodrošināšana, lai balsotājiem būtu iespēja savu izvēli izdarīt jebkurā vēlēšanu iecirknī. Tāpēc valsts iestādes turpinās sarunas par elektroniskā tiešsaistes vēlēšanu reģistra darbības nodrošināšanu.

Savukārt cita informācijas tehnoloģiju sistēma - Vēlēšanu vadības sistēma (VVS) - EP vēlēšanām nav izstrādāta un nebūs pieejama, līdz ar to EP vēlēšanu rezultātus plānots noskaidrot, biļetenus skaitot manuāli jeb bez ieskenēšanas sistēmā, skaidroja CVK vadītāja.

EP vēlēšanas noteikti var noorganizēt bez VVS un vēlētājiem no tā, ka šī sistēma netiks izmantota, nekas nemainīsies, uzsvēra Saulīte.

Savukārt pašvaldību un Saeimas vēlēšanām VVS jau ir izstrādāta, tāpat pašvaldību un Saeimas kārtējām vēlēšanām vēl ir laiks sagatavoties, jo tās gaidāmas pēc dažiem gadiem.

Kā ziņots, lai nodrošinātu citas sistēmas - elektroniskā tiešsaistes vēlēšanu reģistra - darbību, kas EP vēlēšanās ļautu balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī, CVK sadarbībā ar Valsts kanceleju šonedēļ turpinās sarunas ar Valsts reģionālās attīstības aģentūru un Latvijas valsts radio un televīzijas centru, norādījusi Saulīte.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu