Krievija meklē alternatīvas algotņu grupējumam "Vagner", uzskata Lielbritānija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krievija sākusi meklēt iespējas jaunu “privāto militāro kompāniju” veidošanai un attīstīšanai ar mērķi aizstāt algotņu grupējumu “Vagner”, kam līdz šim bijusi nozīmīga loma Krievijas karā pret Ukrainu, uzskata Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas analītiķi.

Viens no iemesliem, kāpēc Kremlis sācis meklēt alternatīvas “Vagner”, esot tas, ka grupējuma vadonis Jevgeņijs Prigožins pēdējā laikā vairākkārt iesaistījies publiskos konfliktos ar Krievijas Aizsardzības ministriju.

Tas esot aizkaitinājis Kremli, kas ir pieradis pie stingras subordinācijas.

Maskava cer, ka jaunie grupējumi būs vieglāk kontrolējami.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija gan uzsver, ka šobrīd neviens cits algotņu grupējums nedz skaitliskā sastāva, nedz kaujas spēju ziņā nevar līdzināties “Vagner”.

“Privātas militāras kompānijas” Kremlim ir izdevīgas, jo algotņi bieži vien karo efektīvāk par regulāro armiju, bet lielākā daļa izdevumu šādu grupējumu uzturēšanai gulstas nevis uz valsti, bet gan uz privāto biznesu.

Kremlis arī uzskatot, ka milzīgie algotņu grupējumu dzīvā spēka zaudējumi Krievijas sabiedrībā tiek uztverti mierīgāk par regulārās armijas zaudējumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu