Nausēda kandidāta anketā nav norādījis, ka bijis Komunistiskās partijas biedrs (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda. Foto: MINDAUGAS KULBIS

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda savā kandidāta anketā centrālajai vēlēšanu komisijai nav norādījis, ka padomju okupācijas laikā īsu brīdi bijis tolaik valdošajā Komunistiskajā partijā.

Prezidenta birojā trešdien apstiprināja, ka Nausēda partijai pievienojās 1988.gadā, taču partijas darbībā neiesaistījās pēc tam, kad 1988.gada 3.jūnijā tika nodibināta nacionālās atmodas kustība "Sajūdis".

"Prezidents Gitans Nausēda Komunistiskajā partijā iestājās 1988.gada maijā. Dokumenti par to glabājas Valsts arhīvā un ir publiski pieejami. Nausēda nepiedalījās Komunistiskās partijas aktivitātēs pēc tam, kad sākās "Sajūdis" kustība," informēja Nausēdas birojā.

Kad 2019.gadā ekonomists Nausēda kandidēja uz valsts prezidenta amatu viņš Lietuvas centrālās komisijas anketā neatbildēja uz jautājumu, vai ir vai iepriekš ir bijis politiskajā partijā vai politiskajā organizācijā. Prezidenta birojā paskaidroja, ka jautājums par politisko piederību ir iekļauts anketas izvēles daļā un uz to atbildēt nav obligāti.

Televīzijas kanāla "Laisves TV" žurnālista Dovīda Pancerova publiskotie arhīva dokumenti liecina, ka 1964.gadā dzimušais Nausēda pieteikumu par iestāšanos Komunistiskajā partijā iesniedza 1988.gada 20.maijā un partijas biedra karte viņam izsniegta 27.jūnijā.

1987.-1989.gadā Nausēda bija Viļņas Universitātes Ekonomikas fakultātes aspirants.

Pēc šīs informācijas publiskošanas Nausēda savu iestāšanos Komunistiskajā partijā nosauca par jaunības kļūdu.

"Tomēr es veltīju sevi zinātnieka ekonomista dzīvei un centos dzēst jaunības kļūdu ar savu turpmāko dzīvi, savu profesionālo darbību un savu kalpošanu Lietuvas valstij," sacīts Nausēdas komentārā, ko saņēma ziņu aģentūra BNS.

"Es saskāros ar kārdinājumu iestāties partijā, lai man būtu lielas iespējas veidot zinātnieka karjeru. Es kādu laiku to pārdomāju, līdz beidzot padevos [kārdinājumam]," pavēstīja Lietuvas prezidents.

"Es biju godkārīgs un muļķīgi ietiepīgs jaunietis, es ignorēju pat to, ka mana māte mani atrunāja no tāda soļa," atzina Nausēda.

Iepriekšējā Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite gan pirms 2009., gan 2014.gada vēlēšanām kandidāta anketā norādīja, ka kopš 1979.gada bija Komunistiskās partijas biedre un 1989.gadā pēc Alģirda Brazauska vadītās partijas šķelšanās pievienojās tā dēvētajiem nacionālkomunistiem - Lietuvas Komunistu partijai, no kuras izstājās 1990.gadā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu