Mjanmā gaisa triecienos nogalināti vismaz 50 cilvēki

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Mjanmas gaisa spēki otrdien bombardēja ciemu valsts vidienē, nogalinot desmitiem cilvēku un izpelnoties nosodījumu no ANO un Rietumvalstu puses.

Precīzs bojāgājušo skaits gaisa triecienos, kas otrdienas rītā tika vērsti pret Kanbalu ciemu Sikainas apgabalā, vēl nav zināms. "BBC Burmese", "The Irrawaddy" un "Radio Free Asia" ziņoja par vismaz 50 bojāgājušajiem un desmitiem ievainoto.

ANO, neapstiprinot bojāgājušo skaitu, paziņoja, ka ir nogalināti vairāki civiliedzīvotāji.

ANO augstais komisārs cilvēktiesību jautājumos Folkers Tirks sacīja, ka ir "šausmās" par nāvējošajiem gaisa triecieniem, starp kuru upuriem bija skolēni, kas tobrīd dejoja. ANO aicināja tiesāt atbildīgos par šiem gaisa triecieniem.

Tirks apsūdzēja Mjanmas armiju, ka tā atkal nav ņēmusi vērā "skaidrās juridiskās saistības (..) aizsargāt civiliedzīvotājus karadarbības laikā".

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs "stingri nosoda Mjanmas Bruņoto spēku šodienas uzbrukumu" un "atkārto savu aicinājumu [Mjanmas] armijai izbeigt vardarbības kampaņu pret Mjanmas iedzīvotājiem visā valstī", paziņoja ANO vadītāja preses sekretārs Stefans Dižarriks.

"Šie vardarbīgie uzbrukumi tālāk uzsver režīma necieņu pret cilvēku dzīvībām un tā atbildību par smago politisko un humāno krīzi Birmā pēc 2021.gada februāra apvērsuma," paziņoja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Vedants Patels, lietojot Mjanmas agrāko tradicionālo nosaukumu.

"ASV aicina Birmas režīmu izbeigt šausminošo vardarbību, atļaut netraucētu humāno piekļuvi un cienīt Birmas tautas patiesos un iekļaujošos demokrātiskos centienus."

Sikainas apgabalā pie valsts otrās lielākās pilsētas Mandalajas jau vairākus mēnešus notiek aktīva pretošanās Mjanmas militārajai huntai.

Kāds glābējs, kurš saistīts ar huntas pretinieku grupējumu "Tautas aizsardzības spēki", paziņoja, ka mirušo skaits var būt ap simtu un ka starp viņiem ir sievietes un bērni.

Mjanmas hunta, kas apsūdz tās sarīkotā puča pretiniekus terorismā, ir izpelnījusies starptautisku nosodījumu par ciemu postīšanu, masu slepkavībām un gaisa triecieniem pret civiliedzīvotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu