Iepazīsti apvidus auto vēsturi un tehnisko progresu

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

No pasaulē pirmā džipa līdz pat visjaunākajiem apvidus auto – ielūkoties apvidus automobiļu vēsturē un tehniskajā progresā no 28. līdz 30. aprīlim izstādē "Auto 2023" Ķīpsalā piedāvās Latvijas autopircēju ceļvedis "WhatCar.lv". Atnāc un iepazīsti visu džipu vectētiņu!

"Willys Jeep" - visu džipu vectētiņš

Viss sākās ar "Willys Jeep" jeb vienkārši "Jeep" - pateicoties šim modelim, visus turpmākos apvidniekus sarunvalodā sauc par džipiem. Šis amerikāņu vieglais apvidus automobilis tika radīts Otrā pasaules kara laikā Sabiedroto armijas vajadzībām, tādēļ tika saražots ievērojamā skaitā – vairāk nekā pusmiljons vienību.

Tolaik visu riteņu piedziņas spēkrati bija milzīgi un smagi, tādēļ armijas vajadzībām bija nepieciešams kāds viegls, kompakts un uzticams pilnpiedziņas auto, kas transportēšanā sarežģīta apvidus apstākļos aizpildītu iztrūkstošo posmu starp motociklu un smago auto. Ko līdzīgu britu zīmols "Land Rover", kas šobrīd ir plaši pazīstams ar robusto "Defender" modeli, izgatavoja tikai jau pēc kara. Tādējādi "Willys Jeep" ir kļuvis par visu džipu vectētiņu.

Pirmais apvidus automobilis

1970. gadā pasaules gaismu ieraudzīja pirmais apvidus automobilis, kādu to pazīstam šodien - "Range Rover". Atšķirībā no citiem līdz tam pasaulē ražotajiem bezceļniekiem šim modelim bija piedomāts par pasažieru komfortu braukšanai ikdienā arī pa labu ceļa segumu. Līdz tam apvidnieki vairāk bija instruments savam primārajam lietojumam – bezceļiem, bet "Range Rover" kļuva būtībā par limuzīnu apvidus auto virsbūvē. Kopš tā laika arī citi autoražotāji steidza radīt līdzīgas koncepcijas automobiļus, kas mūsdienās auto tirgū ir vispieprasītākie.

Pirmšķirīgas bezceļu pārvarēšanas spējas

Lai arī "J60" modelis nav apvidnieka "Toyota Land Cruiser" pirmā paaudze - tāda debitēja vēl 50. gados, šis 80. gadu "Land Cruiser" ir uzskatāms par pirmo šī modeļa apvidnieku, kas atbilda tolaik pamazām popularitāti gūstošajai SUV kategorijai jeb apvidus automobiļiem.

Foto: Publicitātes foto

Tam ir pirmšķirīgas bezceļu pārvarēšanas spējas. Un šis ir pirmais "Toyota Land Cruiser", kam ir salona gaisa kondicionētājs, aizmugurējā vējstikla apsilde un bagātīgāk iztapsēts interjers. Šīs paaudzes "Land Cruiser" veiksmīgā apvidus sērija palīdzēja "Toyota" pārsniegt vienu miljonu vienību

Visjaunākais "Toyota Land Cruiser" un sportiskais pikaps "Ford Ranger Raptor"

Iepriekšminēto apvidus auto celmlaužu kontrastam "WhatCar.lv" stendā izstādē "Auto 2023" varēs apskatīt arī divus spilgtus mūsdienu apvidus auto modeļus - visjaunāko "Toyota Land Cruiser" modeli, kas debitēja 2021. gadā, kā arī sportisko pikapu "Ford Ranger Raptor". Tas ir aprīkots ar rallija tehnoloģiju balstiekārtu un 288 ZS jaudīgu V6 benzīna turbomotoru.

Foto: Publicitātes foto

Lielākā autoizstāde Ķīpsalā!

Trīs dienas - no 28. līdz 30. aprīlim - Ķīpsalā norisināsies Baltijas nozīmīgākā autonozares izstāde "Auto 2023", kurā varēs iepazīt jaunākos automodeļus, komerctransportu, kemperus, hobija auto, sporta un tūninga spēkratus, kā arī daudzveidīgu autoservisa aprīkojumu.

Izstādē būs apskatāmi jaunākie "Maserati", "Tesla" , "Audi", "Nissan", "Cupra", "Seat", "Hyundai", "Volkswagen", "Škoda", "Renault", "Dacia", "Citroën", "Opel", "Suzuki" un "Isuzu" modeļi.

Līdzās jaunākajiem vieglajiem auto varēs apskatīt komerciālo transportu kravu un pasažieru pārvadāšanai, piemēram, "Otokar", "MAN", "Foton" un "Cenntro". Tāpat arī speciālo tehniku, tostarp simtprocentīgi elektriskā izpildījumā. Būs arī daudzpusīgs kemperu, kvadriciklu un elektroskūteru piedāvājums.

Visa informācija par izstādi pieejama šeit.

Pasākuma programma atrodama šeit, savukārt biļetes var iegādāties šeit.

Izstādi "Auto 2023" organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1, atbalsta autoservisu meklēšanas platforma "Motointegrator.lv".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu