"Vēl neatvadieties no manis." Krievijā uz 25 gadiem notiesātais opozicionārs Kara-Murza publicē vēstuli no cietuma

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas opozicionārs Vladimirs Kara-Murza
Krievijas opozicionārs Vladimirs Kara-Murza Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas opozicionārs Vladimirs Kara-Murza, kuram Maskavas tiesa pirmdien piesprieda 25 gadu cietumsodu par "nepatiesas informācijas" izplatīšanu par Krievijas sākto karu Ukrainā, publicējis ziņu no cietuma.

Kara-Murzas "Telegram" kanālā publicētajā vēstulē opozicionārs pateicas saviem atbalstītājiem. 

"Vēl neatvadieties no manis," viņš raksta, jo Krievijā "realitāte mēdz atšķirties no tā, kas rakstīts oficiālajos dokumentos".

"Man ļoti patīk stāsts, ko Kino muzeja direktors Naums Kleimans pastāstīja par savas ģimenes izsūtīšanu uz Sibīriju Staļina valdīšanas beigās. Kad izsūtītos no vagoniem izdzina laukā sniegā un komandieris sāka lasīt spriedumu, viena sieviete sāka skaļi smieties. Visi domāja, ka viņa sajukusi prātā. Kad komandieris aizgāja, viņa piegāja pie pārējiem un teica: "Ko jūs raudat? Ja viņš būtu teicis "izsūtīti uz [cilvēka] mūžu", es raudātu kopā ar jums. Bet viņš teica "izsūtīti uz mūžīgiem laikiem". Viņi domā, ka ir mūžības noteicēji. Bet jūs redzēsiet - šī mūžība drīz beigsies," norāda Kara-Murza.

Opozicionārs arī teica pateicības vārdus saviem advokātiem, aizsardzības puses lieciniekiem un atbalstītājiem, kuri bija sapulcējušies Maskavas tiesas ēkā, kā arī tiem, kas starptautiskā līmenī iestājas par politieslodzītajiem.

Kara-Murza pateicās arī savai ģimenei, tai skaitā vecmāmiņai, kurai bija četri gadi, kad viņas tēvu nošāva par "aicinājumiem uz padomju varas gāšanu", un kuras vīrs tādas pašas apsūdzības dēļ nonāca gulagā.

"Nesen es viņu sveicu 90. dzimšanas dienā ar vēstuli no cietuma. Cilvēks kā laikmeta spogulis," raksta Kara-Murza.

Vislielāko pateicību viņš izteica sievai Jevgeņijai Kara-Murzai, norādot, ka "nebūtu spējis noiet visu šo ceļu" bez viņas atbalsta.

"Es tevi mīlu. Viss būs labi," viņš raksta. "Mēs noteikti vēl tiksimies."

41 gadu vecais Kara-Murza bija apsūdzēts arī par "valsts nodevību" un par saistību ar "nevēlamu organizāciju".

Viņam piespriesti septiņi gadi par "militārajiem viltojumiem", trīs gadi par dalību "nevēlamas organizācijas" darbībā un 18 gadi par "valsts nodevību". Ieslodzījums viņam būs jāaizvada stingra režīma kolonijā.

Savā pēdējā vārdā Kara-Murza pagājušajā nedēļā uzsvēra, ka neatkāpjas no saviem politiskajiem paziņojumiem, tajā skaitā arī no Krievijas sāktā kara nosodījuma.

"Parakstos zem katra manis sacītā vārda, par kuru šodien esmu apsūdzēts," izteicies Kara-Murza, piebilstot, ka ne tikai neatsakās no sacītā, bet ar to lepojas.

Tūlīt pēc sprieduma pasludināšanas to jau nosodījuši daudzi starptautiskās sabiedrības līderi, kas pieprasījuši nekavējoties atbrīvot Kara-Murzu, kuram piespriests līdz šim ilgākais cietumsods, kādu saņēmis kāds opozicionārs modernās Krievijas vēsturē.

Kara-Murzam ir arī Lielbritānijas pilsonība, un Londona jau pieprasījusi viņa tūlītēju atbrīvošanu.

Kara-Murza ir tuvs 2015.gadā noslepkavotā opozīcijas līdera Borisa Ņemcova un trimdā dzīvojošā Kremļa kritiķa Mihaila Hodorkovska līdzgaitnieks.

Kara-Murza gadiem centās pārliecināt ASV un Eiropas valstis pakļaut krievu amatpersonas individuālām sankcijām, un viņam bija liela loma tā dēvētā Magņitska likuma pieņemšanā.

Saskaņā ar šo likumu, ASV sankcijas tika vērstas pret tām krievu amatpersonām, kas bija atbildīgas par advokāta Sergeja Magņitska nāvi 2009.gadā Maskavas cietumā.

Kara-Murza tika aizturēts pagājušā gada aprīlī, pamatojoties uz apsūdzībām par "viltus ziņu" izplatīšanu un Krievijas armijas "diskreditēšanu". Šīs apsūdzības tika izvirzītas saistībā ar runu, ar ko Kara-Murza martā bija uzstājies ASV Arizonas pavalsts likumdevēju sapulcē.

Jau neilgi pēc atkārtotā iebrukuma Ukrainā Krievijā stājās spēkā kriminālkodeksa grozījumi, kas paredz līdz pat 15 gadiem ilgu cietumsodu par "viltus ziņu" izplatīšanu un armijas "diskreditāciju".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu