Sociālajos tīklos izplatās viltus informācija par plāniem sestdien demontēt Puškina pieminekli (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievu dzejnieka Aleksandra Puškina piemineklis Kronvalda parkā.
Krievu dzejnieka Aleksandra Puškina piemineklis Kronvalda parkā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Publiskajā telpā parādījusies viltus informācija, ka 22. aprīlī Rīgā notiks dzejnieka Puškina pieminekļa demontāža.

Savā oficiālajā "Twitter" kontā Rīgas dome norādījusi, ka ziņas par pieminekļa demontāžu ir viltus informācija un ka šādu plānu nav.

Jau vēstīts, ka sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Latvijas un pasaules literātu pieminekļu saglabāšanu Rīgā.

Kā iniciatīvas autors norādīts Vasilijs Tjurins. Parakstus plānots iesniegt Rīgas domē, aicinot pašvaldību saglabāt Latvijas literātu pieminekļus.

"Lai cik dažāda un pat pretrunīga tā būtu, tā ir mūsu kultūra un atmiņa. Nav pieņemami, ka politiķi ceļ savu popularitāti, cīnoties ar pieminekļiem, nevis sakārtojot valsti un pilsētu. Cik dziļas tiešām ir zināšanas šiem cilvēkiem, kuri ar vieglu roku cilā mūsu literātu biogrāfijas un vērtē viņu darbus? Kas tie par apvainojumiem, kas birst pāri jau sen mirušo, bet mūsu literatūras grāmatās mūžīgi dzīvojošo, autoru galvām?" retoriski vaicā idejas autors.

Viņš skaidro, ka iniciatīva neprasa neko mainīt, bet tā ir par to, lai pasargātu un saglabātu - "lai dome izbeigtu apkarot starptautiski slavenu rakstnieku pieminekļus".

Iniciatīvas autora ieskatā Rīgas domes Pieminekļu padomes lēmums par Andreja Upīša, Annas Sakses pieminekļu demontāžu ir bīstams precedents, kas nedrīkstētu atkārtoties. Tāds esot arī Aleksandra Puškina pieminekļa demontāžas lēmums, lai gan tur vēl varētu diskutēt par tā uzstādīšanas juridisko korektumu.

Tjurins uzskata, ka pašreizējais lēmums par literātu pieminekļu demontāžu nedrīkst būt izpildīts un pieminekļi literātiem ir jāliek mierā.

Viņaprāt, panākot šādu attieksmes maiņu, tiks izbeigta kultūras mantojuma aizdomīga revidēšana un cilvēki spēs labāk pievērsties esošo problēmu risināšanai.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu