Arī Borels nosoda Ķīnas vēstnieka izteikumus par bijušajām PSRS valstīm (2)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels
Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels svētdien nosodīja Ķīnas vēstnieka Francijā televīzijas intervijā paustos spriedumus, apšaubot PSRS sabrukuma rezultātā radušos valstu suverenitāti.

Borels tviterī Ķīnas vēstnieka Lu Šaje izteikumus raksturoja kā nepieņemamus.

ES "var vienīgi pieņemt, ka šie izteikumi neatspoguļo Ķīnas oficiālo politiku", norādīja Borels.

Ķīnas vēstnieks Lu piektdien, 21. aprīlī, intervijā Francijas telekanāla LCI ēterā sacīja, ka valstīm, kas radušās PSRS sabrukuma rezultātā, "nav faktiska statusa starptautiskajās tiesībās".

"Starptautiskajās tiesībās šīm bijušās Padomju Savienības valstīm nav pat faktiska statusa, jo nav starptautisku līgumu, kas materializē to statusu kā suverēnām valstīm," intervijā šveiciešu žurnālistam Dariusam Ročebinam izteicies Lu.

"Viņš noliedz pat tādu valstu kā Ukraina, Lietuva, Igaunija, Kazahstāna utt. pastāvēšanu," tviterī norādījis Parīzē bāzētās domnīcas "Stratēģiskais pētniecības fonds" eksperts Ķīnas jautājumos Antuāns Bondazs.

Nav gan īsti skaidrs, vai Lu savus vārdus ir attiecinājis arī uz Baltijas valstīm, jo saskaņā ar starptautiskajām tiesībām tās nekad nav atradušās PSRS sastāvā, bet gan ilgstoši bijušas okupētas teritorijas.

Uz jautājumu, kam pieder Krievijas okupētā Krimas pussala, vēstnieks atbildējis, ka tas atkarīgs no tā, kā katrs šo problēmu uztver.

Viņš piebildis, ka "no sākuma" Krima piederējusi Krievijai, tuvāk gan nepaskaidrojot, ko viņš domājis ar izteikumu "no sākuma".

Reaģējot uz šādiem Ķīnas vēstnieka izteikumiem, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tviterī paziņojis, ka tie ir pilnībā nepieņemami.

"Mēs sagaidām no Ķīnas puses paskaidrojumus un pilnīgu reakciju uz šo paziņojumu," piebildis Rinkēvičs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu