Vācija izskatīs iespējas piedalīties Baltijas valstu pretgaisa aizsardzības stiprināšanā, pauž Nausēda (1)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas prezidents Gitants Nausēda un Vācijas kanclers Olafs Šolcs
Lietuvas prezidents Gitants Nausēda un Vācijas kanclers Olafs Šolcs Foto: AP/Scanpix

Vācija pētīs iespējas piedalīties Baltijas valstu pretgaisa aizsardzības stiprināšanā, paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Es personīgi jautāju Vācijas kancleram, vai viņi saskata iespēju Lietuvā rotācijas kārtībā izvietot pretgaisa aizsardzības sistēmu, piedalīties ar noteiktiem elementiem," pēc tikšanās ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu Nausēda sacīja ziņu aģentūrai BNS.

Lietuvas prezidents informēja, ka Vācijas līderis to ir "ņēmis vērā un noteikti konsultēsies ar saviem militārajiem ekspertiem".

Nausēda uzsvēra, ka Baltijas valstis ir ierosinājušas, ka pretgaisa aizsardzības elementi valstīs tiek izvietoti rotācijas kārtībā, "zinot, ka ir ierobežoti aktīvi un Eiropā nav pretgaisa aizsardzības sistēmu pārpalikuma".

Viņš arī norādīja, ka NATO samitā, kas pagājušajā vasarā notika Madridē, tika panākta vienošanās par Baltijas reģiona pretgaisa aizsardzības pastiprināšanu, paužot, ka notiek sistemātiski mēģinājumi aktualizēt šo jautājumu.

Kā sacīja Nausēda, Lietuva par to ir runājusi arī ar citām valstīm, piemēram, Nīderlandi.

"Es šo jautājumi izteicu, kad tikos ar Nīderlandes premjerministru Marku Riti, kurš arī to ņēma vērā," viņš teica, piebilstot, ka sarunas par pretgaisa aizsardzības sistēmām notiks arī ar citām valstīm "un tad mēs saskaņosim savas vajadzības un viņu iespējas".

Nausēda pauda cerību, ka "pēc vienošanās ar dažām valstīm, mēs iegūsim iespēju Lietuvā izvietot vairāk vai mazāk nokomplektētu pretgaisa aizsardzības sistēmu". Vienlaikus viņš atzina, ka sarunas ir tikai nesen sāktas.

Kā informēja Lietuvas prezidents, runa ir gan par vidēja, gan tāla rādiusa raķešu sistēmām, piemēram, "Patriot", NASAMS, kā arī radariem.

Lietuva un citas NATO austrumu flanga valstis cenšas panākt pretgaisa aizsardzības sistēmu izvietošanu savā teritorijā. Mērķis ir no patrulēšanas Baltijas valstu gaisa telpā, kuru NATO sāka pirms gandrīz 20 gadiem, pāriet uz pretgaisa aizsardzības misiju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu