Kā izvēlēties veļas mašīnu un žāvētāju un vai ir vērts tajos investēt?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Tuvojas vasara, un ikviena jaunā ģimene ar bērniem zina – veļas mašīna būs jādarbina praktiski katru dienu. Atpūta brīvā dabā, aktīvas rotaļas ārā, grils, pārgājieni – visi šie vasaras prieki atstāj pēdas uz apģērba. Kuras ierīces izvēlēties apģērba kopšanai – lētākas vai luksusa kategorijas, vai šādi ieguldījumi atmaksāsies?

Dārgākas veļas mašīnas un žāvētāji parasti ir energoefektīvāki. Ievērojot energoresursu cenu celšanos pēdējā gada laikā, ekonomiskāku modeļu iegāde atmaksāsies patiešām ātri. Arī ūdens patēriņam ir liela nozīme, it īpaši tad, ja veļa jāmazgā gandrīz katru dienu. Izvēloties mašīnu pievērsiet uzmanību energoefektivitātei – tai jāatbilst augstākajai klasei – to apzīmē ar burtu “C” (ekvivalents A+++ līdz brīdim, kad Eiropas Savienībā tika pieņemta jauna direktīva par enerģētikas marķējumu) Burti “A” un “B” lielākoties ir paredzēti energotaupīgām ierīcēm, kas vēl nav pieejamas tirgū.

Tāpat svarīgs ir veļas mašīnas funkciju klāsts, tās bieži vien ir cieši saistītas ne tikai ar lietošanas komfortu, bet arī ar energoefektivitāti. Piemēram, AEG jaunās paaudzes veļas mašīnām (9000 sērija) ir funkcija PowerClean, kas ļauj 59 minūšu laikā izmazgāt 5 kg veļas 30°C temperatūrā un vienlaikus likvidēt 100% traipu, ko radījuši populārākie sadzīves piesārņotāji. Tas ne tikai ļauj ietaupīt enerģiju, bet arī saglabā apģērbu, jo mazgāšana augstā temperatūrā, ko bieži izmanto traipu likvidēšanai, bojā audumu. Turklāt jaunās paaudzes veļas mašīnas ir jutīgākas pret ievietotās veļas daudzumu un spēj izvēlēties nepieciešamo programmu un mazgāšanas ilgumu, tas ļauj taupīt gan elektroenerģiju, gan ūdeni īsāka (optimāla) cikla laikā. Tādējādi var ietaupīt līdz pat 40% resursu un vairs nav jāgaida, kamēr sakrāsies nepieciešamais veļas apjoms.

Dārgākas ierīces arī ļauj saudzīgāk mazgāt dažādus delikātus audumus – vairs nekādas vilnas auduma saraušanās vai kokvilnas izstiepšanās. AEG modeļiem ir sertifikāts Woolmark Green + WoolCare Ariel/Lenor, kas garantē to, ka jūsu vilnas un kašmira apģērbs saglabās nevainojamu izskatu. Ir arī papildu funkcijas, kas piešķir veļai īpašu svaigumu (Steam Refresh), it kā tā tikko būtu iestīvināta veļas mazgātavā.

Foto: Publicitātes foto

Mazu bērnu vecāki ļoti novērt aizsardzību pret bērniem, ar ko ir aprīkotas jaunākās paaudzes AEG veļas mašīnas un žāvētāji, kā arī lietotni My AEG Care, kas ļauj attālināti pārvaldīt ierīces un ieslēgt mazgāšanu vajadzīgajā brīdī. Tādējādi veļa var būt izmazgāta brīdī, kad atnākat no darba vai skolas, izkārta žāvētavā vai arī ielikta žāvētājā.

Premium klases tehnikai ir arī funkcija Aqua Control, kas bloķē ūdens padevi noplūdes gadījumā. Iedomājieties, kas notiktu, ja bojājumu gadījumā ūdens turpinātu pieplūst – tie būtu īsti plūdi!

Ja jūsu dzīves ritms liek novērtēt katru minūti, tad pievērsiet uzmanību jaunākās paaudzes žāvēšanas mašīnām. Ja jūs jau vēlu vakarā atcerējāties, ka rītdienas sapulcei nepieciešamais baltais krekls nav izmazgāts, vai arī jums nepatīk gludināšana, vai arī jūsu atvasei ir iemīļotā mantiņa, bez kuras nav iespējams iziet no mājām, taču tā ir netīra, žāvētājs ir īsts glābiņš. Ne vairāk kā 90 minūtes, un jebkura veļa būs sausa.

Un atkal - premium klases ierīces padarīs jūsu dzīvi komfortablāku. Piemēram, vecākas paaudzes vai ļoti lēti žāvētāji bieži vien nekvalitatīvi izžāvē veļu, īpaši daudzslāņu apģērbu (piemēram, jakas). Jaunākās paaudzes AEG ierīcēm ir funkcijas 3DScan un Absolute Care, kas precīzi nosaka mitruma līmeni, tādējādi jebkuru apģērbu var vienmērīgi izžāvēt. Tehnoloģiju kvalitāte ir attīstījusies tiktāl, ka pat tādu delikātu apģērbu kā vilnas un kašmira džemperi labāk ir žāvēt žāvētājā, jo tad tie mazāk deformējas!

Tāpat jaunākie modeļi ļauj nešķirot veļu pēc auduma tipa, bet žāvēt visu kopā – funkcija MixDry izvēlēsies optimālu temperatūru un vienmērīgi izžāvēs visdažādāko apģērbu.

Jāuzsver, ka žāvējamās mašīnas ļauj taupīt gludināšanai paredzēto laiku: reti kuru apģērbu ir jāpārgludina pēc žāvēšanas žāvētājā, un šo aspektu patiešām novērtēs jebkura moderna saimniece. Bet estēti pievērsīs uzmanību tam, ka veļu vairs nav jākar žāvēties, kas ir liela problēma, ja nav balkona, jo šādi žāvētāji aizņem daudz vietas un padara gaisu istabā ļoti mitru. Ja ģimenē ir mazs bērns, tad mazgāšana un žāvēšana notiek praktiski nepārtraukti, un istabā nemitīgi žāvējas veļa.

Izvēloties vienu vai otru palīgu ikdienai, ir svarīgi ievērot visas sadzīvi atvieglojošās papildu nianses un funkcijas. Ļoti svarīgi, vai jaunieguvums jums kalpos ilgi un uzticami, spēs taupīgi izlietot resursus un padarīs jūsu dzīvi vienkāršāku un komfortablāku. Svarīgi atcerēties arī par jūsu laika nosacīto cenu, piemēram, to, cik ilgi jums nāksies gludināt vai šķirot veļu. Cik daudz jūs esat gatavi maksāt par ierīci, kas atbrīvos jūs no šī darba un ļaus veltīt vairāk laika ģimenei vai kvalitatīvi atpūsties? Apsveriet visas nianses un izvēlieties!

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu