Klintons: Jau kopš 2011. gada bija skaidrs, ka Krievijas uzbrukums Ukrainai ir tikai laika jautājums (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV bijušais prezidents Bils Klintons.
ASV bijušais prezidents Bils Klintons. Foto: Evan Agostini/AP

Bijušais ASV prezidents Bils Klintons norādījis, ka Krievijas uzbrukums Ukrainai ir tikai "laika jautājums". Pēc viņa teiktā, viņš to sapratis tālajā 2011. gadā, kad Davosā runāja ar Krievijas autokrātu Vladimiru Putinu, vēsta laikraksts "Financial Times".

“Vladimirs Putins man 2011. gadā, trīs gadus pirms Krimas pārņemšanas, teica, ka nepiekrīt līgumam, ko es noslēdzu ar Borisu Jeļcinu. Viņš sacīja: "Es tam nepiekrītu, es to neatbalstu un neuzskatu, ka šī vienošanās ir saistoša." Un no tās dienas es zināju, ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir tikai laika jautājums,” sacīja bijušais ASV prezidents.

Saskaņā ar Budapeštas memorandu, Krievija, ASV un Lielbritānija atzīst Ukrainas teritoriālo integritāti. Maskava kopā ar Londonu un Vašingtonu apņēmās garantēt Ukrainas drošību apmaiņā pret valsts kodolarsenāla likvidēšanu. Dokumentu 1994. gadā parakstīja Krievijas prezidents Boriss Jeļcins, ASV prezidents Bils Klintons, Ukrainas prezidents Leonīds Kučma un Lielbritānijas premjerministrs Džons Meidžors.

Klintona sieva, bijusī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, uzsvēra, ka karadarbības apturēšanai Ukrainai ir vai nu jāuzvar Krievija, vai vismaz jāatgūst valsts austrumos zaudētās teritorijas.

"Es nekādā gadījumā neuzticētos Putinam pie sarunu galda, ja vien mūsu atbalstītajiem ukraiņiem nebūs pietiekami daudz ietekmes sviru," akcentēja Klintone.

Klintoni mudināja Rietumus palielināt atbalstu Ukrainai un sacīja, ka Kijiva var uzvarēt, ja tai tiks nodrošināti atbilstoši ieroči un munīcija. Viņuprāt, atteikšanās atbalstīt Ukrainu dos drosmi ne tikai Putinam, bet arī Ķīnas līderim Sji Dzjiņpinam.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu