Levits tomēr nekandidēs uz Valsts prezidenta amatu (15)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits
Valsts prezidents Egils Levits Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Egils Levits nolēmis tomēr nekandidēt uz otro pilnvaru termiņu, pavēstīja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane.

VPK izplatītajā Valsts prezidenta paziņojumā Levits norāda, ka patlaban koalīcija Valsts prezidenta jautājumā ir sašķēlusies. Nacionālā apvienība (NA) un "Jaunā vienotība" (JV) esot atbalstījusi viņa kandidatūru, savukārt "Apvienotais saraksts" (AS) un opozīcijā esošā "Latvija Pirmajā vietā" atbalsta citu kandidatūru.

"Nevienam nav skaidrs vairākums. Šādā situācijā pastāv reāla iespēja, ka Valsts prezidenta ievēlēšanā izšķirošās balsis būtu partijām, kuras nepārstāv Latvijas latvisko un rietumniecisko kursu. Būtu naivi iedomāties, ka šo spēku balsis tiktu atdotas tāpat vien, bez politiska nodoma. Par to būs ilgstoši jāmaksā sava cena," nobažījies Levits.

Viņa ieskatā, tas būtu signāls, ka tik būtiskā jautājumā kā Valsts prezidenta ievēlēšanā par līdznoteicējiem var kļūt prokremliskas un ar oligarhiem saistītas aprindas.

Tas savukārt atstātu zīmogu uz Valsts prezidenta amatu, radītu viņam grūtības pārstāvēt Latvijas intereses un uzturēt uzticības pilnu dialogu ar mūsu sabiedrotajiem. Tas radītu šaubas par Latvijas politisko kursu.

"Trauslajā drošības situācija, kādā atrodas Latvija, tas raidītu nepareizu signālu gan mūsu pašu pilsoņiem, gan mūsu sabiedrotajiem, gan Maskavai," pauž Valsts prezidents.

"2019. gadā es tiku ievēlēts uz četriem gadiem. Savus Valsts prezidenta pienākumus šajā laikā esmu pildījis pēc labākās sirdsapziņas. Ņemot vērā Nacionālās apvienības un Jaunās Vienotības atbalstu, izteicu gatavību kandidēt arī uz otro termiņu. Tomēr atkārtoti uzsvēru, ka koalīcijai ir nepieciešams vienoties par kopēju kandidātu," turpina Levits.

Pārvēlēšana uz otru termiņu nav prezidenta pašmērķis.

"Ņemot vērā patlaban briestošo de facto koalīciju ar prokremliski noskaņotiem un ar oligarhiem saistītiem politiskiem spēkiem, esmu nolēmis 31. maijā Valsts prezidenta vēlēšanās nepiedalīties," skaidro prezidents.

Levits aicina arī otru koalīcijas partnera atbalstīto kandidātu - Uldi Pīlēnu - rīkoties līdzīgi. Tas ļaus pašreizējai koalīcijai Latvijas valsts interesēs vienoties par kopēju Valsts prezidenta amata kandidātu.

Līdz šim publiski bija izskanējuši divi potenciālie kandidāti uz Valsts prezidenta amatu - pašreizējais prezidents Levits un Apvienotā saraksta (AS) dibinātājs, arhitekts un uzņēmējs Uldis Pīlēns, kura kandidatūru AS jau trešdien oficiāli pieteica. Levitu bija plānojusi pieteikt Nacionālā apvienība.

Nevienam no abiem minētajiem kandidātiem pārliecinoša atbalsta Saeimā līdz šim nebija, bet koalīcija par vienu kandidātu līdz šim nebija vienojusies, turklāt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) trešdien pieļāva, ka arī "Jaunā vienotība" varētu izvirzīt savu kandidātu augstajam amatam.

Levits pauda nostāju, ka koalīcijai ir jāvienojas par vienu kandidātu, citādi veidotos "de facto" koalīcija, kurā viens koalīcijas partneris "sabloķējas" ar tādiem politiskiem spēkiem, kuri nedarbojas Latvijas interesēs.

"Es atbalstu nostāju, ka ir jāmēģina vienoties par kopēju kandidātu. Divi kandidāti ir jau zināmi. Vēl ir iespēja vienoties," iepriekš sacīja pašreizējais prezidents.

Kandidātu izvirzīšana Valsts prezidenta amatam sākās otrdien, 9. maijā, un noslēgsies nedēļas nogalē. Valsts prezidenta vēlēšanas Saeimā notiks maija pēdējā dienā.

Levits par Valsts prezidentu kļuva 2019. gada 8. jūlijā, šajā amatā nomainot Raimondu Vējoni.

Šā gada martā pozitīvi, tas ir, ļoti pozitīvi un drīzāk pozitīvi, esošā Valsts prezidenta Egila Levita darbību vērtēja kopumā 27% Latvijas pilsoņu, bet negatīvu vērtējumu viņa darbībai pauduši kopumā 64% Latvijas pilsoņu, liecina aptaujas dati, kurus raidījums "Kas notiek Latvijā?" saņēma no sabiedriskās domas pētījumu firmas SKDS.

Levita reitings jau ilgstoši ir vēsturiski zemākais no Latvijas Valsts prezidentu reitingiem.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu