Mūžībā devies tuvinieks: kas jāzina par bēru pabalstiem?

CopyLinkedIn Draugiem X
Jaunciema kapi.
Jaunciema kapi. Foto: Evija Trifanova/LETA

Aizsaulē dodoties tuviniekam, Darba likums nosaka darbinieka tiesības uz divām apmaksātām brīvdienām tuva radinieka nāves gadījumā, savukārt piešķirtā bēru pabalsta apmēri katram var atšķirties, skaidro Latvijas Televīzijas raidījums "4. studija".

Darba likums paredz, ka laulātā, vecāka, bērna vai cita tuva ģimenes locekļa nāves gadījumā darbiniekam ir tiesības uz divām apmaksātām brīvdienām sakarā ar bēru organizācijas procesu.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pārstāve Egita Garā pastāstīja, ka tuviniekam, kurš uzņēmies bēres organizēt, pienākas apbedīšanas pabalsts no valsts, kas atkarīgs no aizgājēja statusa.

Ja aizgājējs pirms nāves saņēmis pensiju, tad pabalsts pienākas divu pensiju apmērā. Savukārt, ja aizgājējs bijis nodarbināts, bēru organizēšanai valsts piešķir pabalstu divu vidējo algu apmērā. Bezdarbnieka vai personas apgādībā bijuša ģimenes locekļa nāves gadījumā pabalstu izmaksā valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta trīskāršā apmērā (327 eiro). Apbedīšanas pabalstu var nokārtot arī attālināti caur portālu Latvija.gov.lv.

Par bēru pabalstu jāvaicā arī vietējā pašvaldībā, tikai jārēķinās ar to, ka katrai pašvaldībai ir sava rocība un tam paredzētā summa, bet vienlaikus ir pašvaldības, kurās bēru pabalsti nepienākas vispār.

Vairāk skaties sižetā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu