Zelenskis Londonā ticies ar Sunaku un drīzumā gaida nozīmīgus lēmumus (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Twitter

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien Londonā ticies ar Lielbritānijas premjerministru Riši Sunaku, un Londona apsolījusi Kijivai pretgaisa aizsardzības raķetes un uzbrukuma lidrobotus.

"Šodien - Londona. Lielbritānija ir līderis, kad runājam par mūsu iespēju uz zemes un debesīs paplašināšanu. Šodien tāda sadarbība tiks turpināta," Zelenskis rakstīja vietnē "Telegram".

Zelenskis paziņoja, ka ar Sunaku apspriedis arī rietumu iznīcinātājus, un piebilda, ka drīzumā gaida "ļoti nozīmīgus lēmumus".

Dauningstrīta atklāja, ka Sunaks uzņēmis Zelenski Lielbritānijas premjerministra oficiālajā lauku rezidencē Čekersā.

Pēdējo dienu laikā Zelenskis apmeklējis arī Vatikānu un Itāliju, kā arī Vāciju un Franciju.

Pēc tikšanās ar Sunaku Ukrainas līderis paziņoja, ka abas valstis ir īstas partneres un Sunakam ir detalizētas zināšanas par Ukrainā kaujas laukā notiekošo.

"Mēs vēlamies izveidot šo reaktīvo lidmašīnu koalīciju, un es esmu pozitīvi noskaņots," piebilda Zelenskis.

"Mēs par to runājām, un es gaidu, ka tuvākajā laikā jūs dzirdēsiet dažus, manuprāt, ļoti svarīgus lēmumus, bet mums pie tā vēl ir mazliet jāpastrādā," sacīja Zelenskis.

Sunaks uzsvēra, ka kara lidmašīnu nodrošināšana nav vienkārša lieta, taču sacīja, ka Londona ir apņēmusies apmācīt Ukrainas pilotus izmantos NATO standarta lidmašīnas.

Foto: EPA/Scanpix

Dauningstrīta pavēstīja, ka Ukrainas pilotu pamata apmācības sāksies šovasar un ies roku rokā ar Lielbritānijas centieniem sadarboties ar citām valstīm, lai nodrošinātu F16 lidmašīnas.

"Šis ir izšķirošs brīdis Ukrainas pretestībā briesmīgajam agresijas karam, ko viņi neizvēlējās un neizprovocēja," sacīja Sunaks.

"Viņiem ir vajadzīgs ilgstošs starptautiskās sabiedrības atbalsts, lai aizsargātos pret nerimstošajiem (..) uzbrukumiem, kas ir viņu ikdienas realitāte vairāk nekā gadu. Mēs nedrīkstam viņus pievilt," sacīja Lielbritānijas premjerministrs.

Viņš uzsvēra, ka visas Eiropas interesēs ir, lai Ukraina uzvar šajā karā un Krievijas prezidenta Vladimira Putina barbarisms netiek atalgots.

Tāpēc Lielbritānija turpina atbalstīt Ukrainu, norādīja Sunaks, piebilstot, ka šo solidaritātes vēstījumu viņš paudīs visās sanāksmēs un tikšanās reizēs ar citiem pasaules līderiem.

Sunaks apmeklēs Eiropas Padomes samitu Islandē, kurā Zelenskis piedalīsies attālināti, bet pēc tam dosies uz G7 samitu Japānā.

Zelenskis tikšanās sākumā pateicās Lielbritānijai, karalim un britu tautai par atbalstu, un sacīja, ka sarunās ar Sunaku tiks apspriesti "ļoti svarīgi jautājumi, steidzams atbalsts Ukrainai".

Pagājušajā nedēļā Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Voless paziņoja, ka Apvienotā Karaliste sūta Ukrainai tāla darbības rādiusa spārnotās raķetes "Storm Shadow". Pirmdien Sunaks pavēstīja, ka Londona dos Ukrainai simtiem zenītraķešu un uzbrukuma lidrobotu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu