Šmits joprojām nav saņēmis speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpumu (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zemkopības ministrs Didzis Šmits
Zemkopības ministrs Didzis Šmits Foto: Paula Čurkste/LETA

Satversmes aizsardzības birojam (SAB) lēmums par speciālās atļaujas darbam ar valsts noslēpumu izsniegšanu zemkopības ministram Didzim Šmitam (AS) jāsagatavo līdz 5.jūlijam, aģentūra LETA uzzināja SAB.

Šmits ir vienīgais no ministriem, kurš nav saņēmis speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpumu.

Tikmēr lielākā daļa Saeimas deputātu, par kuriem iesniegti pieprasījumi speciālo atļauju saņemšanai, tās ir saņēmuši.

Par dažiem deputātiem pārbaudes vēl turpinās.

SAB apliecināja, ka speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpumu izsniegšana noris likumā noteiktajā kārtībā un termiņos.

Likumā par valsts noslēpumu norādīts, ka pārbaude veicama trīs mēnešu laikā. Ja objektīvu iemeslu dēļ termiņu nav iespējams ievērot, to var pagarināt vēl līdz trim mēnešiem.

Pielaides ir nepieciešamas visiem ministriem. Tikmēr atļauja vajadzīga tikai tiem deputātiem, kas darbojas Saeimas komisijās, kur var būt jāskata ar valsts noslēpumu saistīti jautājumi.

Vienlaikus līdzšinējā Saeimas prakse liecina, ka pielaides neesamība var neliegt deputātiem darboties atsevišķās komisijās, jo komisiju darbakārtību tikai daļēji veido ar valsts noslēpumu saistīti jautājumi. Šādi deputāti bez pielaides darbojās arī iepriekšējo parlamenta sasaukumu laikā. Piemēram, pielaide nebija 13.Saeimas deputātam Jānim Ādamsonam, kuru vēlāk aizturēja par spiegošanu Krievijas labā.

Krišjāņa Kariņa (JV) otro valdību apstiprināja pērn 14.decembrī.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu