Saeimas Ārlietu komisija aicina pastiprināt sankcijas pret Irānas režīmu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Irānas prezidents Ebrahims Raisi
Irānas prezidents Ebrahims Raisi Foto: FOREIGN MINISTRY OF UZBEKISTAN/via REUTERS

Saeimas Ārlietu komisija šodien pieņemtajā paziņojumā aicina Eiropas Savienības (ES) Padomi un Eiropas Komisiju paplašināt pret Irānu noteiktās sankcijas un ierobežojošos pasākumus saistībā ar Ukrainas teritoriālās integritātes, suverenitātes un neatkarības graušanu vai apdraudēšanu.

Komisija arī aicina novērst visas nepilnības spēkā esošo sankciju ieviešanā.

Paziņojums pieņemts, lai paustu solidaritāti Irānas tautai, kuru kopš pagājušā gada septembra, kad valstī sākās masu protesti, pakļauj dažāda veida represijām un tiecas apklusināt Irānas varas iestādes.

Paziņojumā komisija nosoda Irānas varas iestāžu veiktos cilvēktiesību pārkāpumus un valsts atbalstīto terorismu. Deputāti stingri nosoda Irānas drošības spēku plašo, brutālo, tīšo un nesamērīgo spēka pielietošanu pret miermīlīgiem protestētājiem. Parlamentārieši aicina Irānas varas iestādes izbeigt represijas pret savas un citu valstu pilsoņiem gan Irānas teritorijā, gan ārpus tās, tostarp ES valstīs.

"Jebkāda veida atbalsts Krievijas karam pret Ukrainu ir nepieņemams un nosodāms. Šī noziedzīgā kara ietvaros Irāna joprojām turpina Krievijai piegādāt bezpilota gaisa kuģus, kā arī plāno piegādāt virszemes raķetes izmantošanai pret Ukrainu. Irānas režīms nešaubīgi apzinās, ka ar militārā atbalsta sniegšanu agresoram Irāna veicina kara noziegumu pastrādāšanu Ukrainā," pauž Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA).

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs uzsver, ka Krievijai sniegtais atbalsts un ieroču nodrošināšana ir pamats atzīt Irānu par līdzvainīgu starptautisko tiesību pārkāpumos, smagos starptautiska mēroga noziegumos un terora aktos, ko Krievija vērš pret Ukrainu.

"Irānas režīma klajā necieņa pret cilvēka cieņu, nežēlīgā vēršanās pret saviem pilsoņiem, mēģinot apklusināt sabiedrības skaļi pausto vēlmi pēc demokrātiskākas, sekulārākas Irānas, veiktie cilvēktiesību pārkāpumi un Irānas radītie draudi reģionālajai un globālajai drošībai liek pārvērtēt līdz šim īstenotos ierobežojošos pasākumus no Eiropas Savienības puses,'' akcentē Kols.

Komisijas deputāti norāda arī uz destabilizējošām darbībām, ko Irāna turpina īstenot Tuvo Austrumu reģionā, sniedzot politisku, militāru vai finansiālu atbalstu valsts un nevalstiskajiem aktoriem tādās valstīs kā Sīrija, Irāka, Jemena un Libāna, piegādājot ballistiskās un spārnotās raķetes, bezpilota lidaparātus un citus modernus ieročus.

Tāpat paziņojumā vērsta uzmanība uz Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras ziņojumiem, kuros dokumentēta Irānas kodolprogrammas īstenošanas paātrināšanās. Komisija aicina Irānu nekavējoties atsākt pildīt savas saistības kodolieroču neizplatīšanas jomā un īstenot visus ar Kopīgo visaptverošo rīcības plānu saistītos uzraudzības un pārbaudes pasākumus, pilnībā sadarbojoties ar Starptautiskās Atomenerģijas aģentūru. Deputāti par prioritāti uzskata nepieļaut, ka Irāna izstrādā vai iegūst kodolieročus.

Ārlietu komisija aicina ES Padomi iekļaut Islāma revolucionārās gvardes korpusu un tā atzarus ES personu un organizāciju sarakstā, kas iesaistīti terora aktos, un uzsver Irānas atbildību par visām tās darbībām, ar kurām tiek atbalstīta Krievijas agresija pret Ukrainu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu