Video ⟩ Krāpnieki cenšas piekļūt iedzīvotāju datiem, izsūtot viltus īsziņas par HIV testiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Mobilais telefons. Ilustratīvs attēls
Mobilais telefons. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

TV3 Ziņās vēstīts, ka Latvijā aktivizējušies krāpnieki, kuri e-veselības vārdā izsūta īsziņas. Mērķis ir panākt, lai iedzīvotāji autentificētos īsziņai pievienotajā saitē, tādā veidā izkrāpjot bankas konta datus. Biedējošākais, ka šoreiz krāpnieki izsūtījuši paziņojumu, ka ziņas saņēmējam ir pozitīvs HIV tests.

Krāpnieki izsūtījuši iedzīvotājiem šokējošas īsziņas ar šādu tekstu: “Jūsu HIV tests ir pozitīvs, vairāk varat lasīt, autorizējoties šeit hiv-eveseliba.net” Minētā lapa gan vairs nedarbojas, bet krāpnieki regulāri veido jaunas. Šajās lapās prasa autorizēties ar interneta bankas piekļuvi un kodiem. Tādējādi krāpnieki var piekļūt upura bankas kontam un to iztukšot. Vakardien Nacionālajā veselības dienestā jau vērsušies 50 cilvēki, kas saņēmuši šādas īsziņas. Nacionālais veselības dienests uzsver: nekad apziņošana par HIV vai cita veida veselības pārbaudēm netiek veikta šādā formā.

“Ja iedzīvotājs veica analīzes, šī informācija ir pieejama tur, kur šīs analīzes tiek nodotas, vai caur savu ģimenes ārsta praksi, vai autentificējoties e-veselības portālā.”

Iedzīvotāji tiek aicināti uz šādām īsziņām nereaģēt un pievienotās saites vaļā nevērt.

“Jāsaprot, ka šādas īsziņas galīgi nav raksturīgas valsts iestādēm, izņemot ļoti retas apziņošanas situācijas. Valsts iestādes masveidā īsziņas nesūta, vienkāršākais, ja nepieciešams pārbaudīt datus valsts reģistros, tieši doties uz šīm sistēmām caur Latvija.lv. Mums nav ziņu par tiem, kas reāli būtu zaudējuši naudu, jā, ir ziņas par dažiem, kas ir gājuši tālāk un ievadījuši datus, bet par to, ka būtu kaut kas nozagts, šādas informācijas pagaidām nav.”

Valsts policijā ir sākta izmeklēšana par viltus īsziņām. Diemžēl krāpnieki par valsts iestāžu pārstāvjiem uzdevušies jau iepriekš.

“Šobrīd šādi pikšķerēšanas gadījumi ir izplatīti, arī portāla latvija.lv vārdā tiek veikti šādi mēģinājumi, proti, izsūtītas e-pasta vēstules un līdzīgas īsziņas, piemēram, aicinot iedzīvotājus ierasties tiesā, ar krāpnieciskām saitēm,” teica CERT.LV kiberdrošības eksperts.

Iepriekšējā nedēļā krāpnieku īsziņas un e-pasti tika izsūtīti Latvija.gov.lv vārdā par it kā nesamaksātiem sodiem. Tiek pieļauta iespēja, ka šie ir tie paši krāpnieki, kas izmanto virtuālās interneta centrāles, zvana un uzdodas par interneta banku darbiniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu