Katrs desmitais dzimumnoziedznieks kļūst par recidīvistu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts policija. Ilustratīvs attēls.
Valsts policija. Ilustratīvs attēls. Foto: Valsts policija

Apmēram 10% no Valsts probācijas dienesta (VPD) klientiem izdara atkārtotu noziedzīgu nodarījumu, līdz ar ko ir svarīgi strādāt tandēmā ar citām iesaistītām pusēm, lai šos 10% laicīgi identificētu, sacīja VPD vadītāja pienākumu izpildītāja Ilona Linde.

Aprīļa sākumā Valsts policijā tika saņemta informācija no VPD un kādas skolas sociālā pedagoga par vīrieti, kurš, iespējams, ir seksuāli izmantojis mazgadīgas personas.

Policisti noskaidroja, ka minētais vīrietis pēdējo divu gadu garumā kontaktējās un veica noziedzīgas darbības attiecībā pret mazgadīgiem zēniem vecumā no deviņiem līdz 14 gadiem, neskatoties uz to, ka tobrīd kādu laiku viņš atradās probācijas uzraudzībā un viņam bija liegts kontaktēties ar nepilngadīgām personām.

Lielākā daļa jeb 90% dzimumnoziegumus izdarījušo personu atkārtotu nodarījumu nemaz neizdara. Tomēr šie 10% ir lielākais izaicinājums sistēmai, jo dienestiem ir nepieciešams laicīgi identificēt šīs personas un tādā veidā novērst atkārtotu nodarījumu, skaidro Eiropas Probācijas konfederācijas darba grupas loceklis dzimumnoziegumu jomā, kā arī pētnieks probācijas jautājumos Anvars Zavackis.

Viņš uzsver, ka, neskatoties uz speciāli izveidotām programmām, identificēt un pamanīt trauksmes signālus, kuri varētu norādīt uz to, ka cilvēks ir gatavs pastrādāt šāda tipa nodarījumu atkārtoti, ir sarežģīti pat VPD darbiniekiem, jo dažkārt aiz maskas, aiz šķietami normāla cilvēka stāv pavisam cits cilvēks, kurš ir spējis apmānīt ne tikai kaimiņus, draugus un tuvus cilvēkus, bet arī sistēmu. Jāņem vērā, ka tas attiecas ne tikai uz situāciju Latvijā, bet arī citviet pasaulē šādu noziegumu recidīva gadījumu skaits ir līdzīgs.

Ik gadu VPD strādā ar 300-350 dzimumnoziegumus izdarījušām personām, tai skaitā ar cilvēkiem, kuri izdarījuši noziedzīgus nodarījumus pret bērniem, un šo noziedznieku uzraudzībai tiek pievērsta īpaša uzmanība.

Linde norāda, ka ar šāda rakstura cilvēkiem strādā augsti sagatavoti profesionāļi, kuri iziet gadu vai pat pusotru gadu ilgas apmācības, lai tiem tiktu ļauts ar šāda veida cilvēkiem strādāt.

Viņa uzsver, ka kopš VPD izveides 2004.gadā tika darīts liels darbs, lai atkārotus dzimumnoziegumus novērstu. Pirms VPD izveides Latvijā nebija speciāli apmācītu cilvēku, kuri spētu ar šādiem cilvēkiem strādāt, kā arī nebija specialistu, kuriem būtu izpratne par dzimumnoziegumiem kopumā.

Pašlaik dienestā ir apmācīts personāls, kā arī ieviestas specializētas sociālās uzvedības korekcijas programmas, kuras tika izveidotas tieši dzimumnoziegumus izdarījušām personām. Tāpat ir ieviesti riska novērtēšanas instrumenti, kuri ikdienā palīdz identificēt probācijas uzraudzībā esošā klienta atkārtotu nodarījuma izdarīšanas risku. Ar šī rīka palīdzību klienti tiek sadalīti noteiktās riska grupās - ļoti zemā, zemā, vidējā, augstā un ļoti augstā.

Linde skaidro, ka jo lielāks risks ir noteikts probācijas klientam, jo lielāka intervence pret šo cilvēku ir plānota un ka šāda probācijas klientu kategorizēšana ļauj efektīvāk ar tiem strādāt un noteikt veicamos darba uzdevumus.

Pērn notikušas vairāk kā 900 starpinstitūciju sadarbības sanāksmes, no kurām vairāk nekā 700 organizēja VPD. Šajās sanāksmēs ir piedalījušies Valsts policija, pašvaldības policija, bāriņtiesas, sociālie dienesti, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija, kā arī izglītības un ārstniecības sektori un nevalstiskās organizācijas. Visi klātesošie speciālisti vērtē katru gadījumu individuāli un izvērtē nepieciešamo dienestu rīcību attiecībā uz konkrēto personu.

"Mēs apmaināmies gan ar oficiāli apstiprinātu informāciju, gan ar neoficiālu informāciju, jo, tikai sadarbojoties, mēs varam panākt efektīvu darbu," uzsver Linde, papildinot, ka VPD bez citu institūciju iesaistes atkārtotus dzimumnoziegumus nespēs novērst.

Zavackis piekrīt Lindem un uzsver, ka cilvēki, kuri izdara dzimumnoziegumus ir ļoti dažādi gan uzvedības ziņā, gan arī izskatā. Līdz ar ko nav visaptverošu norāžu, kas varētu liecināt, ka, piemēram, šī konkrētā persona vēlas izdarīt dzimumnoziegumu pret kādu nepilngadīgu personu.

"Viņi bieži vien izskatās normāli tiktāl, ka pat radiniekiem, draugiem un kaimiņiem ir grūti noticēt, ka viņš spējis izdarīt šāda veida noziegumu," uzsver Zavackis, norādot, ka šāda veida cilvēki ir liels izaicinājums ne tikai VPD, bet arī sabiedrībai kopumā, jo viņi ir grūtāk pamanāmi un identificējami. Tāpat cilvēki kuri veic šādu vardarbību pret bērniem bieži ir ļoti draudzīgi.

Linde norāda, ka VPD darbs sākas ar informācijas iegūšanu un analīzi par konkrēto personu. Ir jāsaprot, kas mudināja viņu šo likumpārkāpumu veikt, kā arī ir jānosaka viņa riska pakāpe.

Jo augstāks risks, jo biežāk VPD ar personu tiksies, noteiks vairāk ierobežojumu un īstenos korekcijas pasākumus, kuri ir vērsti uz uzvedības, domāšanas un attieksmes maiņu.

Piemēram, probācijas klientam, kurš ir izdarījis dzimumnoziegumu, var būt noteikts aizliegums sazināties ar nepilngadīgām personām, aizliegums tuvoties noteiktām vietām, ka arī atstāt dzīvesvietu noteiktā diennakts laikā vai arī saskaņot ar VPD pārvietošanās maršrutu.

Savukārt viens no korekcijas pasākumiem ir pienākums piedalīties probācijas programmā, kas vērsta uz jauna dzimumnozieguma novēršanu. Šī programma var ilgt pat gadu un ir pierādījusi savu efektivitāti.

Linde uzskata, ka piedalīšanās speciāli izstrādātās programmās mazina atkārtota noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, tomēr jāņem vēra, ka ne visiem cilvēkiem ir piemērotas probācijas programmas un šādā gadījumā VPD var noteikt citu intervenci, piemēram, pienākumu apmeklēt psihoterapeitu.

"Mēs varam arī aicināt ārstniecības personu piedalīties starpinstitūciju sanāksmē un gūt atgriezenisko saiti, kura mums ļaus identificēt riskus un izdarīt secinājumus," uzsver Linde.

Linde gan pauž nožēlu, ka vienmēr atradīsies persona, kurai izdosies šo dzimumnoziegumu atkārtoti īstenot, jo pašlaik ir pieejams internets un citas iespējas, ar kuru palīdzību persona varētu savas velmes īstenot.

Citstarp VPD ir tiesības apmeklēt probācijas klienta dzīvesvietu. VPD ir speciāli apmācīts personāls, kas dodas uz dzimumnoziegumu izdarījušās personas mājvietu. Darbinieki ir apmācīti pievērst uzmanību sīkākām detaļām, jo nereti ir kāda detaļa, kura var nodot personu.

Tie var būt pat šķietami nevainīgi priekšmeti, piemēram, konfektes, bērnu jostiņa, kā arī kāda mantiņa, uzsver Linde, papildinot, ka bērni paši mēdz kaut ko aizmirst. Uz šādiem objektiem VPD darbinieki vienmēr dodas divatā, lai sarunas laikā būtu iespējams fokusēt uzmanību uz sīkām detaļām.

Tomēr arī šajā gadījumā ir jāatceras, ka dzimumnoziedznieki nereti ļoti labi pārzina to, kas ir jāpaslēpj. Pašlaik VPD nav pilnvaru mājvietas vizītes laikā atvērt katru atvilktni un pārbaudīt tās saturu.

Zavackis piebilst, ka, lai nodrošinātu vēl intensīvāku darbu ar augsta un ļoti augsta riska dzimumnoziedzniekiem, VPD ir nepieciešami papildu resursi - gan personālresursi, gan korekcijas un kontroles pasākumi. Tas būs viens no svarīgākajiem dienesta izaicinājumiem.

Tāpat viņš norāda, ka lielai daļai šo cilvēku ir garīgās veselības traucējumi, līdz ar ko ir svarīgi attīstīt un pilnveidot garīgās veselības atbalsta pasākumus un sadarbību ar veselības sektoru.

Linde informē, ka pašlaik VPD sadarbībā ar Ieslodzījuma vietu pārvaldi strādā pie divām jaunām iniciatīvām, kas ir vērstas uz jauna dzimumnozieguma novēršanu. To laikā ir paredzēts dot iespēju personām, kuras izjūt sevī seksuālu interesi pret bērniem, saņemt anonīmu telefonkonsultāciju un izmantot digitālus risinājumus, kas palīdzēs atturēties no nozieguma izdarīšanas. Šie risinājumi pasaulē ir pierādījuši savu efektivitāti un Latvijā tiks ieviesti, sadarbojoties ar Lielbritānijā bāzētu nevalstisko organizāciju.

Jau vēstīts vīrietis, kurš aizturēt aprīlī, bērnus lielākoties uzrunāja brīdī, kad viņi atpūtās pie karjera Jūrmalā. Sākotnēji aizdomās turētais aicināja zēnus pie sevis uz mājām, piedāvāja spēlēt datorspēles, kopīgi skatīties "Youtube".

Iegūstot viņu uzticību, vīrietis īstenoja savus noziedzīgos nodomus - izmantoja bērnus savu seksuālo vajadzību apmierināšanai.

Policijas rīcībā ir informācija par septiņām iesaistītām nepilngadīgām personām, no kurām kriminālprocesā oficiāli par cietušām šobrīd atzītas trīs personas un ar pārējām četrām tiek veiktas procesuālās darbības, pēc kā viņas arī visdrīzāk tiks atzītas par cietušām.

Tāpat likumsargi noskaidroja, ka aizdomās turētais vīrietis sākotnēji iepazinās ar trim nepilngadīgiem zēniem, kuri pēc tam paši atrada un pie iespējamā vainīgā veda citus zēnus, pret kuriem viņš veica seksuālu vardarbību un netiklas darbības. Ja kāds no zēniem nevēlējās iesaistīties un izpildīt vīrieša vēlmes, viņš tika uzpirkts ar dažādām lietām, tostarp naudu.

10.maijā policija aizturēja 1979.gadā dzimušo vīrieti, kurš jau iepriekš ir tiesāts par līdzīgiem noziegumiem, par kuriem ir izcietis sodu. Pie vīrieša dzīvesvietā Jūrmalā tika veikta kratīšana, kuras laikā atrasti un izņemti dažādi datu nesēji.

11.maijā tiesa aizturētajam vīrietim piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu