ASV neļauj ukraiņu pilotiem trenēties F-16 izmantošanai, apgalvo laikraksts (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV neļaujot ukraiņu pilotiem Eiropā iziet apmācības ar ASV uzņēmuma “Lockheed Martin” ražotajiem iznīcinātājiem F-16, ziņo ASV laikraksts “The New York Times”, atsaucoties uz kādu augstu Ukrainas amatpersonu, kas vēlējās palikt anonīma.

16.maijā Lielbritānija un Nīderlande paziņoja par starptautisku koalīciju, kura nodarbosies ar mūsdienīgu iznīcinātāju iegādi Ukrainas vajadzībām. Tomēr lidmašīnu F-16 piegādes Ukrainai varētu tikt īstenotas tikai ar ASV apstiprinājumu.

Tas pats attiecoties uz pilotu apmācību. Eiropas valstis pagaidām ukraiņu pilotiem var nodrošināt teorētisko un taktisko apmācību, bet mācību lidojumi pagaidām neesot pieejami.

ASV joprojām vilcinās piešķirt Ukrainai iznīcinātājus F-16, ko Ukraina neatlaidīgi lūdz.

Tomēr nav izslēgts, ka ASV varētu saviem partneriem Eiropā atļaut nodot Ukrainā to rīcībā esošās F-16 lidmašīnas.

Vēlmi piegādāt Ukrainai savus F-16 iznīcinātājus Ukraini jau paudušas Nīderlande, Dānija un Beļģija. Kā norāda eksperti, šīs valstis Ukrainai varētu piegādāt vismaz 125 lidmašīnas.

Ar savām norakstītajām F-16 lidmašīnām ar Ukrainu varētu padalīties arī Norvēģija.

Ukrainas varas iestādes paziņojušas, ka ideālā variantā Ukrainai vajadzētu 180 mūsdienīgus iznīcinātājus, savukārt pašreizējā kara posmā Kijiva vēlētos vismaz 25 iznīcinātājus.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu