“Stāvu koridorā, bet jāmaksā par gultu” - iedzīvotāji sašutuši par medicīnas pakalpojumu, kuru "nesaņem" (4)

Anna Luīze Ruskule
, TVNET ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

"Stāvu koridorā, bet jāmaksā par gultu,” - savu sašutumu par piedzīvoto portālam TVNET pauda rīdzinieks Ronalds, kurš pēc miežagrauda izoperēšanas Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā saņēmis rēķinu, kur papildus operācijas summai jāmaksā vēl 42 eiro par “gultas dienu”. Pacients ir neizpratnē - kāpēc slimnīcās jāmaksā “gultas dienas cena”, ja realitātē gulta netiek izmantota. Portāls TVNET sazinājās ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) pārstāvi Ilgu Namnieci, lai noskaidrotu, par ko un kāpēc pacients maksā “gultas dienas cenu”.

Ronalda stāsts ir gan piemērs, gan arī zināmā mērā brīdinājums tam, ka līgumi ir jālasa. Ne tāpēc, ka slimnīca gribētu kādu apmuļķot, bet tāpēc, lai nebūtu pārsteigums, ka būs jāsedz papildu izmaksas, ar kurām sākotnēji pacients nav rēķinājies. Vīrietim tika veikta operācija, kas ar anestēziju vienai acij izmaksāja 136 eiro, taču aprēķinā iekļauts vēl viens pakalpojums, par kuru jāmaksā 42 eiro - “Ārstēšana dienas stacionāros par 1 dienu - gultas dienas cena”.

Slimnīca nav viesnīca

Formulējums “gultas dienas cena”, iespējams, tiešām maldina pacientu un rada neizpratni, par ko tad jāmaksā. “Ja mēs būtu precīzi, tad šo “gultas dienas cenu” būtu jānoformulē kā “uzturēšanās dienas stacionārā”,” atzīst Namniece. Viņa skaidro, ka pacientam, kuram tiek veiktas medicīniskas manipulācijas, ne vienmēr ir nepieciešams gulēt gultā, taču viņš tāpat uzturas stacionārā. RAKUS pārstāve piebilst, ka slimnīca tomēr sniedz medicīniskos, nevis izmitināšanas pakalpojumus.

“Medicīniskā manipulācija, operācija paredz uzturēšanos dienas stacionārā. Principā pacients maksā par laiku, kamēr tiek veikta operācija vai cita medicīniska manipulācija,” TVNET skaidro RAKUS pārstāve.

Lai cilvēki kļūdaini nepieņemtu, ka “gultas diena” nozīmē fizisku gulēšanu gultā, TVNET skaidro, ka gultas dienas cena iekļauj: nodaļas medicīniskā personāla atalgojumu; darba devēja sociālās apdrošināšanas iemaksas; izdevumus par komunālajiem pakalpojumiem; medicīnas preces, sterilizācijas un dezinfekcijas preces; biroja preces; pamatlīdzekļu nolietojumu; veļas mazgāšanu, mīkstā inventāra dezinficēšanu. Tāpat 1 gultas dienas cenā iekļauts nepieciešamo medikamentu minimums. Gultas dienas cenā nav iekļauta specifisko, t .sk. ķīmijterapijas medikamentu cena.

Jāpiebilst, ka “gultas diena” nav RAKUS, PSKUS vai kādas citas slimnīcas izdomājums. Tāds ir vienotais Nacionālā veselības dienesta definējums. “Ir vienots formulējums, tāpēc savstarpējos norēķinos un atskaitēs nevienam nerodas jautājumi, kas ietilpst šajā slimnīcas sniegtajā pakalpojumā. Tomēr jāpiekrīt, ka formulējums “gultas diena stacionārā” neatspoguļo precīzu pakalpojuma būtību,” pauž RAKUS preses sekretāre.

“Nav jau tā, ka tās 3-4 stundas pacients sēž un gaida, kad sāksies konkrētā operācija. Periodiski tiek pārbaudīts pacienta veselības stāvoklis - ārsti seko, piemēram, vai nav pasliktinājies veselības stāvoklis, radušās kādas blaknes vai kā citādi mainījusies pacienta veselība. Tas arī ir tas pakalpojums - uzturēšanās dienas stacionārā,” skaidro Namniece.

Savukārt par palātu, kur fiziski ir gultas vieta, slimnīcas cenrādī ir atsevišķa samaksa atbilstoši kategorijām.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu