Pretēji viedokļi: kā politiķi vērtē Valsts prezidenta vēlēšanu iznākuma paredzamību? (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidenta amata kandidāti. No kreisās: Edgars Rinkēvičs, Elīna Pinto un Uldis Pīlēns
Valsts prezidenta amata kandidāti. No kreisās: Edgars Rinkēvičs, Elīna Pinto un Uldis Pīlēns Foto: LETA, TVNET

No politikas procesā iesaistītajiem izskan pretēji viedokļi par to, cik droši var prognozēt 31.maijā gaidāmo Valsts prezidenta vēlēšanu iznākumu.

Lielākā daļa norāda, ka situācija vēl ir procesā un līdz kādas gala vienošanās panākšanai ir iespējami dažādi scenāriji.

Reizē daži atsevišķi politiķi apgalvo, ka "citu" jeb "Jaunās vienotības" (JV), Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un "Progresīvo" gaidāmā rīcība jau esot zināma un arī oficiālā vienošanās nākotnē paredzēšot kopīgi atbalstīt JV virzīto kandidātu, ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (JV).

Viens no apvaicātajiem pieļauj, ka tikpat labi kā par Rinkēviču, JV, ZZS un "Progresīvie" varētu vienoties par atbalstu arī pēdējo virzītajai kandidātei, publiskās pārvaldības ekspertei Elīnai Pinto, jo svarīgākais esot šo trīs spēku iespējamā virzība uz jaunas valdības kodola veidošanu.

Taču pieminētie politiskie spēki neapstiprina šādas vienošanās par vienu kandidātu pastāvēšanu un pieļauj, ka šādas teorijas tiekot izplatītas arī vilšanās dēļ, ka neesot panākts drošs vairākums "Apvienotā saraksta" (AS) virzītā kandidāta Ulda Pīlēna ievēlēšanai.

Pēc ilgākām pārdomām kuluāros sastopamie drīzāk sliecas par labu Valsts prezidenta ievēlēšanai jau 31.maijā.

Attiecībā uz pieņēmumu par JV, ZZS un "Progresīvo" iespējamo jaunās valdības kodolu tiek apšaubīts, ka ar tikai 52 Saeimas deputātu balsīm šiem trīs spēkiem pietiktu valstī nepieciešamo reformu veikšanai.

Tāpat, ņemot vērā arī publiski pausto, tiek norādīts, ka esot tapis AS un Nacionālās apvienības sava veida "bloks", kopīgi apņemoties nepievienotos tādas valdības tapšanā, kuras kodols būtu JV, ZZS un "Progresīvie".

Savukārt, ja Valsts prezidenta pirmajās vēlēšanās neuzvarētu ne AS kandidāts Pīlēns, ne JV kandidāts Rinkēvičs, tad pašreizējai koalīcijai - JV, AS un NA - labākas iespējas vienoties par "kompromisa" kandidātu varētu būt otrajās vēlēšanās ap jūnija vidu.

Vairāki politiķi ir skeptiski par to, vai neoficiāli izskanējušais varbūtējais Valsts prezidenta amata kandidāts Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle (NA) būtu gatavs mērķēt uz šo krēslu, ja nonāktu līdz prezidenta vēlēšanu otrajai kārtai. Tikmēr Zīlem paši pietuvinātākie nesteidz sniegt vērtējumu par šādu iespējamību.

Kā ziņots, maija pēdējā dienā gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimā pārstāvētās partijas ir pieteikušas trīs kandidātus. Valdošajā koalīcijā ietilpstošais AS augstajam amatam virza savu dibinātāju, uzņēmēju Pīlēnu, premjera partija JV prezidenta krēslam piedāvā ārlietu ministra Rinkēviča kandidatūru, bet opozīcijā esošā frakcija "Progresīvie" prezidenta postenim virza publiskās pārvaldības eksperti Pinto. Nevienam no šiem kandidātiem pagaidām nav skaidra balsu vairākuma, lai uzvarētu vēlēšanās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu