VIDEO ⟩ Dziesmu svētku biļešu rezervācija sagādājusi vilšanos dalībniekiem (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerts "Manā dziesmā tu..." Mežaparka Lielajā estrādē. Ilustratīvs attēls.
XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerts "Manā dziesmā tu..." Mežaparka Lielajā estrādē. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Mazāk nekā stunda – tik īsā laikā tika izpirktas Dziesmu svētku noslēguma koncerta “Kopā augšup” biļetes. Nedaudz lēnāk notiek biļešu iegāde uz citiem svētku koncertiem, piemēram, koru lielkoncerta “Tīrums. Dziesmas ceļš” biļetes vēl bija pieejamas darba dienas beigās. Tiesa gan, palikušās biļetes nav lētākas par 50 eiro. Lētāko biļešu nepieejamība atstājusi sāju sajūtu Dziesmu svētku dalībniekiem – vairāku koru kolektīviem.

LTV pie Augšlīgatnes Kultūras nama tiekas ar diviem ilggadējiem jauktā kora “Līgatne” dalībniekiem. Jāni un Uldis stāsta, ka pirms aptuveni mēneša saņēmuši ziņu par gaidāmo iespēju katram dalībniekam pieteikties uz vienu koncerta “Tīrums. Dziesmas ceļš" biļeti cenu kategorijā no 35 līdz 40 eiro, vai arī uz koncerta ģenerālmēģinājumu. Taču vēlāk uz koncertu jau pieteiktās biļetes tikai mainītas pret ģenerālmēģinājuma biļetēm, savukārt biļetes cena paaugstināta.

"Tas, ko mēs prasījām, bija 40 koru koncerts, mēs prasījām 15 biļetes, mums piešķīra četras, jo ir samazinājums, esot liels pieprasījums," stāsta jauktā kora "Līgatne" dalībnieks Jānis Ramāns.

"Man šausmīgi nepatīk tā nekonsekvence. Ja jau jūs, atbildīgie cilvēki, izlēmāt, ka tās biļetes ir jādod iespēja nopirkt ārpus kārtas, nu jūs to iedevāt. Kāpēc tas bija vajadzīgs – nezinu, bet tad pieturieties pie tā, ko jūs bijāt solījuši. Koncerts – tātad koncerts un viss. Tauta jūtas piečakarēta," piebilst jauktā kora "Līgatne" dalībnieks Uldis Leilands.

Arī četru koru diriģente Marika Slotiņa-Brante piedzīvojusi līdzīgu vilšanos: "Dziedātājiem sāp. Kāpēc, kāpēc šo vienu biļeti tomēr nevar dabūt tādu, kādu vēlējās? Piecus gadus gatavojušies šiem svētkiem, ir patērēts liels laika, enerģijas un arī naudas resurss, apmeklējot mēģinājumus, koncertus un tā tālāk. Vai tiešām dalībnieks nav pelnījis šo vienu vienīgo biļeti, kuru viņš nopērk? Viņu tak nedod pa velti, viņš nopērk par to cenu, kāda ir tirgū. Līdz ar to organizatoriem taču nav pat zaudējumu."

Svētku rīkotāji skaidro, ka jau sākotnēji tika brīdināts par pieejamo biļešu ierobežoto skaitu. Nevar tās izpārdot tikai svētku dalībniekiem, jo arī pārējai sabiedrībai jādod iespēja iegādāties lētākas cenu kategorijas biļetes.

"Mūsu labākā iespējamā šajā brīdī pretimnākšana no rīkotāju puses, jo mums ir jāatceras, ka to gribētāju tikt pie biļetēm [ir daudz], mums tāda iespēja jādod visiem Latvijas iedzīvotājiem, jo svētki ir tāda lieta, kas tomēr tiek veidoti par visu nodokļu maksātāju naudu," uzsver svētku izpilddirektore Daina Markova.

Biļešu rezervācija Dziesmu svētku dalībniekiem šādā veidā notikusi pirmo reizi. Ir arī iespējams no rezervētajām biļetēm atteikties. Tomēr kolektīvs nevar atteikties tikai no vienas vai dažām biļetēm, ir jāizpērk viss kolektīvam rezervēto biļešu skaits.

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgā notiks no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam. Svētku galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Organizētājs ir Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esošā valsts iestāde.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu