Video ⟩ Tiesā bijušo VDK darbinieku, Ādamsona "labo roku" Strautmani

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Daļa no bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem jeb tā dēvētajiem "čekas maisiem" publiskota interneta vietnē "kgb.arhivi.lv".
Daļa no bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem jeb tā dēvētajiem "čekas maisiem" publiskota interneta vietnē "kgb.arhivi.lv". Foto: Paula Čurkste/LETA

Šonedēļ sākās tiesa bijušajam padomju laika Valsts drošības komitejas un Latvijas Drošības policijas darbiniekam Andrim Strautmanim. Viņu pirms diviem gadiem aizturēja politiķa Jāņa Ādamsona spiegošanas lietas ietvaros. Nav iegūti pierādījumi, ka Strautmanis būtu spiegojis Krievijas interesēs, tāpēc viņam apsūdzība izvirzīta pēc citiem pantiem, vēsta LTV raidījums "De facto".

Bijušais iekšlietu ministrs un Saeimas deputāts Jānis Ādamsons ir lielākā figūra, kas Latvijā tiesāta par spiegošanu. Viņu apsūdz informācijas nodošanā Krievijas Federālajam drošības dienestam. Kopā ar Ādamsonu apsūdz viņa kontaktu, bijušo Latvijas PSR VDK darbinieku Krievijas pilsoni Genādiju Silonovu.

Ādamsona skandālā līdz šim vairāk otrajā plānā palikuši citi divi bijušie Drošības policijas (Valsts drošības dienesta iepriekšējais nosaukums) darbinieki.

Viens ir Strautmanis, kurš padomju laikā bija VDK izmeklētājs, otrs ir Artūrs Šmaukstelis, kurš strādājis arī par pašvaldības policistu un īsu brīdi bija pat deputāta Ādamsona palīgs Saeimā. Gan Strautmanis, gan Šmaukstelis piegādājuši Ādamsonam dažādas ziņas.

Ādamsons tiesā klāstīja, ka Šmaukstelis viņam nodevis informāciju kā Saeimas deputātam, lai Ādamsons varētu rakstīt dažādus pieprasījumus. Savukārt Strautmanis esot Ādamsonam gatavojis informāciju par organizēto noziedzību, bet reiz arī lūdzis palīdzību atrisināt problēmas ar gaļas produkcijas tranzītu caur Krieviju.

Izmeklēšanā nepierādīja ne Strautmaņa, ne Šmauksteļa iesaisti spiegošanā, proti, apzinātā ziņu nodošanā Silonovam vai Krievijas specdienestam.

"Attiecībā pret Strautmani kriminālprocess turpinās citās apsūdzībās. Pret Šmauksteli process ir noslēdzies. Šmauksteļa kungs tika atzīts arī par vainīgu slepenas informācijas izpaušanā un neizpaužamu ziņu izpaušanā. Tās arī bija šīs ziņas, kuras tika nodotas Ādamsonam un tālāk tika nododas Silonovam,” stāsta lietas prokurors Juris Ločmelis.

Ādamsona ziņotājs Šmaukstelis ar prokuroru vienojās par nosacītu divu gadu cietumsodu un sabiedriskajiem darbiem. Reizē ar Šmauksteli vainu atzina un viena gada nosacītu cietumsodu saņēma cits bijušais drošības dienesta darbinieks Andrejs Motiļs, kuru Šmaukstelis esot uzkūdījis atklāt neizpaužamas ziņas.

Otrdien, 16. maijā, sākās tiesa, kurā par uzkūdīšanu izpaust neizpaužamas ziņas apsūdzība celta Strautmanim.

Prokurors uzskata, ka Strautmanis uz noziegumu uzkūdījis tieši Šmauksteli.

Bijušais VDK virsnieks Strautmanis 90. gados kļuva par Latvijas Drošības policijas pārvaldes priekšnieka vietnieku. Desmitgades nogalē zaudēja pielaidi darbam ar valsts noslēpumu. Īsu brīdi bija iekšlietu ministra Mareka Segliņa padomnieks. Vēlāk vadīja iekšējās drošības dienestu "Rīgas kuģu būvētavā".

Pēdējos gados Strautmanis esot ievācis ziņas par gaļas nozari

Un šis ir viens no pamatojumiem, kāpēc prokurors lūdza Strautmani tiesāt slēgtās sēdēs. Strautmanis esot ieguvis lielu apjomu VID ierobežotas pieejamības informāciju par vairākiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem, kā arī fiziskām personām. Prokurors nevēlas, lai šie dati izskan publiski.

Tāpat prokurors vēlas pasargāt no publiskošanas Šmauksteļa liecības, kurās esot minēti iespējami citu personu izdarīti noziegumi.

Arī Strautmanis un viņa advokāts iestājās par tiesu bez klausītājiem no malas. Pēc īsa pārdomu brīža tiesnese Baiba Ābele piekrita krimināllietu turpmāk skatīt slēgtās sēdēs, kurās nedrīkst piedalīties arī žurnālisti.

Pats apsūdzētais Strautmanis runāt ar "De facto" par lietu negribēja un deleģēja savu advokātu.

"Apsūdzībai, visticamāk, jau pašā sākumā bija skaidrs, ka nekāda spiegšana Krievijas labā nav notikusi no Strautmaņa puses, bet kādu gadu šī lieta tika mākslīgi uzturēta," saka Andra Strautmaņa advokāts Ingus Strautmanis.

Strautmani tagad apsūdz par uzkūdīšanu atklāt neizpaužamu informāciju un šaujamieroča nelikumīgu glabāšanu.

"Attiecībā par neizpaužamo ziņu izpaušanu un uzkūdīšanu nekas tāds nav noticis. To visu mēģina pievilkt, lai pret Strautmani vienmēr būtu kāds kriminālprocess, bet neko vairāk mēs nevaram teikt, jo šī tiesa tiek uzskatīta par slēgtu," pauž advokāts.

Prokurors Ločmelis atklāt, ka Strautmanim inkriminētajā apsūdzībā par uzkūdīšanu izpaust neizpaužamas ziņas kopumā fiksēti 10 noziedzīgi nodarījumi laika posmā no 2015. līdz 2018. gadam.

Bijušo drošības iestāžu virsnieku Strautmani apsūdz arī pēc šaujamieroču glabāšanas panta. Kā apgalvo viņa advokāts, savulaik ieroci par labu darbu Drošības policijā viņam uzdāvinājis iekšlietu ministrs. Un tagad esot diskusija, vai tas ir attiecīgi reģistrēts.

Raidījumam "De facto" zināms, ka 1994. gadā ierocis Strautmanim uzdāvināts ar toreizējā iekšlietu ministra Jāņa Ādamsona rīkojumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu