Grieķijas parlamenta vēlēšanās uzvar konservatīvie

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Grieķijas premjerministrs Kirjaks Micotakis
Grieķijas premjerministrs Kirjaks Micotakis Foto: REUTRS/Scanpix

Svētdien notikušajās Grieķijas parlamenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guvusi līdzšinējā premjerministra Kirjaka Micotaka pārstāvētā konservatīvā partija "Jaunā demokrātija".

Saskaņā ar rezultātiem pēc 97% balsu saskaitīšanas "Jaunā demokrātija" izcīnījusi 40,8% balsu, nedaudz uzlabojot savu sniegumu iepriekšējās vēlēšanās, kas notika 2019.gadā, kad par konservatīvajiem balsoja 39,9% vēlētāju.

Tikmēr atbalsts galēji kreisajai partijai "Syriza", ko vada bijušais premjerministrs Aleksis Ciprs, sarucis par desmit procentpunktiem, un par to balsojuši tikai aptuveni 20% grieķu.

Trešajā vietā ierindojušies sociālisti (PASOK), kas ieguvuši 11,5% balsu, kamēr 2019.gadā PASOK atbalstīja 8,1% vēlētāju.

Vēl 7,2% balsu ieguvuši komunisti.

Parlamentā ar 4,4% balsu iekļuvusi arī labējo populistu partija "Grieķu risinājums".

Tikmēr bijušā finanšu ministra Jaņa Varufaka dibinātā galēji kreisā partija "Mera25" un galēji konservatīvā partija NIKI nav pārvarējušas iekļūšanai parlamentā noteikto 3% barjeru.

Vēlētāju aktivitāte bijusi salīdzinoši zema, sasniedzot 60%.

Lai gan valdošajai partijai nav izdevies izcīnīt absolūto vairākumu, kas tai ļautu nākamo valdību veidot bez koalīcijas partneriem, saskaņā ar jauno vēlēšanu likumu Micotakim ir vēl viena iespēja - jūlijā rīkot otro vēlēšanu kārtu, kas pavērtu "Jaunajai demokrātijai" ceļu uz valdības veidošanu bez citu partiju līdzdalības.

Micotakis jau noraidījis koalīcijas veidošanu un ļāvis noprast, ka otrā vēlēšanu kārta varētu notikt jau jūnijā.

Koalīcijas veidošanas iespējas Micotakim arī bez tā ir visai ierobežotas. Sadarbība ar "Syriza" pat teorētiski nav iespējama, jo Ciprs visu vēlēšanu kampaņu veidoja, pamatojoties uz asu līdzšinējā premjera un "Jaunās demokrātijas" kritiku.

Alianse ar labējo un kreiso populistu sīkpartijām arī nav iedomājama, turklāt tā, iespējams, nemaz nenodrošinātu absolūto vairākumu.

Vienīgā iespēja būtu veidot koalīciju ar PASOK, taču sociālistu līderis Niks Andrulakis līdz šim noraidījis sadarbību ar konservatīvajiem.

Eksperti uzskata, ka Micotakis dos priekšroku vēlēšanu otrajai kārtai.

"Vēlēšanu rezultāti ir nepārprotams tautas mandāts Micotakim" turpināt valdības vadīšanu bez koalīcijas partneriem, sarunā ar privāto televīzijas kanālu "Skai" paziņojis līdzšinējais iekšlietu ministrs Makis Voridis.

Jau priekšvēlēšanu kampaņas laikā Micotakis uzstāja, ka "Jaunās demokrātijas" mērķis ir saglabāt absolūto vairākumu.

Kamēr pirmajā kārtā vēlēšanas notika saskaņā ar klasisko proporcionālo sistēmu, otrajā vēlēšanu kārtā partijai, kas iegūs visvairāk balso, parlamentā tiks garantētas vismaz 20 papildvietas, un tas, domājams, nodrošinās "Jaunajai demokrātijai" absolūto vairākumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu