Piešķir 20 800 eiro latviešu valodas prasmes pārbaudei Ukrainas civiliedzīvotājiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Valdība šodien lēma piešķirt 20 800 eiro, lai prioritārā kārtībā varētu nodrošināt iespēju nokārtot latviešu valodas prasmes pārbaudi tiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri kopš 2022. gada ieradušies Latvijas teritorijā un apguvuši valsts valodu. 

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pauda, ka, lai arī darba devējiem ir tiesības nodarbināt Ukrainas civiliedzīvotājus arī bez valsts valodas zināšanām tiktāl, cik tas netraucē viņa darba pienākumu izpildi, augstais latviešu valodas mācību pieprasījums pērn un šogad apliecina, ka, lai iegūtu savai iepriekšējai profesionālai kvalifikācijai un pieredzei atbilstošu darbu, Ukrainas civiliedzīvotājiem ir jāapliecina latviešu valodas zināšanas atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem "par valsts valodas zināšanu apjomu, valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību un valsts nodevu par valsts valodas prasmes pārbaudi".

Pēc Sabiedrības integrācijas fonda datiem pērn valsts valodu apguva 3507 Ukrainas civiliedzīvotāji.

Šobrīd Valsts izglītības satura centrs (VISC) organizē valsts valodas prasmes pārbaudi aptuveni 6000 pretendentu, nodrošinot to vienmērīgu izkliedi visā kalendārā gada laikā. Vienlaikus, atsākot reģistrāciju valsts valodas prasmes pārbaudei, pieprasījums no visām sabiedrības grupām šobrīd esot tik augsts, ka pārbaudes rinda var aizņemt līdz trim mēnešiem.

Lai nodrošinātu Ukrainas civiliedzīvotāju paātrinātu pieeju pārbaudei, VISC plāno tiem nodrošināt atsevišķas papildu latviešu valodas prasmes pārbaudes norises, tādā veidā ļaujot prioritāri nokārtot pārbaudi ātrākā laika periodā nekā tai reģistrējoties regulārajā procesā. IZM ieskatā tas veicinās Ukrainas civiliedzīvotāju integrāciju darba tirgū un samazinās sociālo atkarību no valsts un pašvaldību sociālās palīdzības.

Ņemot vērā, ka vienas eksaminācijas norises izmaksas ir 52 eiro, piešķirtais finansējums ļaus nodrošināt izveidot papildu pārbaudes procesu vidēji 400 Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas atbilst aptuveni 10% no kopējā mācību dalībnieku skaita pērn.

Savukārt tie Ukrainas civiliedzīvotāji, kas šogad būs uzsākuši valsts valodas apguvi vai to turpinās nākamajā līmenī, latviešu valodas prasmes pārbaudei varēs pieteikties regulārajā procesā, kur ir paredzēti aptuveni 1500 pretendentu kalendārā gada laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu