Video ⟩ Mediju eksperti skarbi kritizē NEPLP lēmumu sodīt TVNET GRUPU (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
TVNET grupa
TVNET grupa Foto: Jānis Škapars/TVNET

Vairāki TV3 uzrunātie mediju eksperti skarbi vērtē Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes lēmumu sodīt TVNET GRUPU saistībā ar, padomes ieskatā, nepareizu vārda "deportācija" lietošanu.

“Šis noteikti norāda uz sistemātiskām problēmām, šī nav ne pirmā, visticamāk, nebūs ne pēdējā reize, kad mēs redzēsim tādus lēmumus, kas it kā dekoratīvi cenšas izlikties par mediju vidi sakārtojošiem lēmumiem, bet patiesībā iet ļoti pretējā virzienā,” sacīja Latvijas žurnālistu asociācijas valdes loceklis Filips Lastovskis.

Viņam piekrīt Latvijas Mediju ētikas padomes pārstāve Skaidrīte Lasmane un sabiedrisko mediju ombuds Anda Rožukalne. Ombuda ieskatā sods ir nesamērīgs un vārda brīvību ierobežojošs.

Par šo jautājumu ekspertus aptaujāja arī Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma". 

Tam, ka sods ir bargs un lēmums ne pilnībā pamatots, piekrīt arī Latvijas Universitātes asociētā profesore Vita Zelče. Vienlaikus viņa norādīja uz to, ka saruna veido konotāciju ar 1941. un 1949. gada masu deportācijām.

"Manuprāt, šis raidījums sēj paniku noteiktajā mērķa auditorijā un tādējādi ir vērtējams no ētikas viedokļa," sacīja Zelče.

Jau vēstīts, ka NEPLP piemērojusi 8500 eiro administratīvo sodu TVNET GRUPAI par, tās ieskatā, nepareizu vārda "deportācija" lietošanu. Turklāt šo vārdu lietojis nevis pats medijs, bet intervējamais Saeimas deputāts.

TVNET GRUPAS galvenais redaktors Toms Ostrovskis norādīja, ka šāda NEPLP rīcība grauj Latvijas demokrātijas pamatus. Medijs NEPLP lēmumu pārsūdzēs tiesā.

NEPLP ir tiesības uzraudzīt elektroniskos plašsaziņas līdzekļus, kas tradicionāli ir televīzija un radio, taču jau vairākus gadus regulators uzrauga arī pakalpojuma pēc pieprasījuma sniedzējus, kas reģistrējušies attiecīgā reģistrā. Tajā ir arī abi lielākie Latvijas interneta portāli "Tvnet" un "Delfi".

TVNET krievu valodas versijas raidījumu ciklā "Kto vam platit?"/"Кто вам платит?" ("Kurš jums maksā?") intervēts Saeimas deputāts Aleksejs Rosļikovs ("Stabilitātei!").

NEPLP lēmumā minēta, ka, diskutējot par iespējamajiem grozījumiem Imigrācijas likumā, raidījumā sniegta apzināti neprecīza informācija, proti, ka iespējamie grozījumi Imigrācijas likumā paredz Latvijas iedzīvotāju deportāciju jeb izsūtīšanu no valsts, ja viņi nebūs pieteikušies valsts valodas prasmes pārbaudes kārtošanai, un nebūs iesnieguši pieteikumu Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieprasīšanai.

NEPLP apgalvo, ka pēc būtības šie grozījumi Imigrācijas likumā nozīmē nevis deportāciju, bet iespējamu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu izraidīšanu uz viņu pilsonības valsti, ja viņi neievēros likuma prasības Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieprasīšanai. Medijs sodīts par "pienācīgas precizitātes un neitralitātes neievērošanu".

Lēmumu var pārsūdzēt Rīgas pilsētas tiesā.

Ostrovskis norādīja, ka NEPLP lēmums mediju darbībai Latvijā nozīmē turpmāku nepieciešamību pēc "aizliegto vārdu" un "aizliegto personu" saraksta, kurus nedrīkst publicēt attiecīgā kontekstā.

"Žurnālistiem būs aizliegts intervēt personas, kuru viedoklis nesakrīt ar varas partiju ideoloģiju, jo NEPLP sodīs ikvienu, par tiesisko pamatu ņemot "Tvnet" sodīšanas precedentu," sacīja Ostrovskis.

Galvenais redaktors atzīmēja, ka Eiropā vārds "deportācija" ir plaši un bieži lietots juridisks apzīmējums valstu imigrācijas politikai, un nav attiecināms tikai uz vēsturiskajiem notikumiem pirms un pēc Otrā pasaules kara Latvijā.

Tāpat Ostrovskis akcentēja, ka TVNET sodīts ne tikai par vārda "deportācija" lietojumu, bet arī par interviju ar Saeimas deputātu, kura viedoklis nesaskan ar vadošo partiju nostāju.

"Žurnālistu pienākums nav atspoguļot varas pārstāvju vai valsts institūciju viedokli, bet dot vārdu arī tiem, kuru uzskati nesakrīt vai pat ir pretēji varas, mediju redakcijas vai kādas sabiedrības grupas pozīcijai," uzsvēra TVNET galvenais redaktors.

Ostrovskis arī pauda pārliecību, ka šāda NEPLP rīcība grauj Latvijas demokrātijas pamatus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu