Valdība pieņem likuma grozījumus ātrākai meža aizsardzības pasākumu īstenošanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas meža ainava.
Latvijas meža ainava. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Valdība 6. jūnijā apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus Meža likumā. Grozījumi paredzēti ātrākai meža aizsardzības pasākumu īstenošanai, informēja ZM.

Likumprojekta mērķis ir atteikties no nepieciešamības izsludināt ārkārtējo situāciju meža kaitēkļu masveida savairošanās un slimību izplatīšanās ierobežošanai un tā vietā turpmāk aizsardzības pasākumus ieviest ar Valsts meža dienesta (VMD) ģenerāldirektora lēmumu.

Grozījumi paredz, ka VMD var pieņemt lēmumu par pasākumu īstenošanu, lai novērstu iespējamās apdraudējuma sekas mežam, ko rada augiem kaitīgu organismu izplatīšanās, un ko nosaka pamatojoties uz Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" monitoringa rezultātiem.

ZM uzsver, ka grozījumi nepieciešami, lai ātri reaģētu uz meža kaitēkļu masveida savairošanās vai slimību izplatīšanās risku, un lai VMD varētu administrēt Meža likumā noteikto pienākumu meža īpašniekam, veikt darbības, kas samazina meža bojājumu iespējamību un ierobežo to izplatību, tostarp uzdodot pārtraukt vai atlikt koku ciršanu, īstenot pasākumus, lai apkarotu kaitēkļus un slimības vai ierobežotu to izplatīšanos, kā arī iznīcināt slimību inficēto vai kaitēkļu invadēto meža reproduktīvo materiālu.

ZM skaidro, ka turpmāk VMD ģenerāldirektors Ministru kabineta noteiktajā kārtībā ar lēmumu noteiks meža kaitēkļu masveida savairošanās vai slimību izplatīšanās situāciju, izplatīšanās

Ministrija paredz, ka grozījumi nodrošinās efektīvāku un ātrāku meža aizsardzības pasākumu īstenošanu meža kaitēkļu un slimību apkarošanai un ierobežošanai.

Grozījumi Meža likumā vēl jāapstiprina Saeimai.

Jau ziņots, ka 32 novados Latvijā no 1.aprīļa līdz 30.jūnijam izsludināta ārkārtējā situācija egļu mežaudzēm egļu astoņzobu mizgrauža ierobežošanai. Ārkārtējās situācijas teritorijā ir noteikti saimnieciskās darbības ierobežojumi, kas paredz koku ciršanas aizliegumu vērtīgo egļu mežaudžu aizsardzības zonās. Tāpat noteikts, ka piemērotos skujkoku izcirtumos jāizvieto feromonu slazdi.

Egļu astoņzobu mizgrauzis uzskatāms par visagresīvāko un bīstamāko egļu audžu kaitēkli visā Eirāzijā, jo tas var invadēt ne tikai novājinātas egles, bet arī pilnīgi veselus kokus.

VMD uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem. VMD misija ir rūpēties par atbildīgu meža izmantošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu