Ieroču īpašniekus aicina laicīgi veikt ieroču atļaujas nomaiņu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ierocis. Ilustratīvs attēls
Ierocis. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Tuvojoties jaunajām prasību spēkā stāšanās termiņam, nedaudz vairāk nekā puse ieroču īpašnieku ir veikuši ieroču atļauju nomaiņu, informē Valsts policija (VP).

Policija atkārtoti informējusi, ka šaujamieroču īpašniekus par ieroču glabāšanas, nēsāšanas un kolekcijas atļauju derīguma termiņu, kam jāpievērš uzmanība, jo vairākos gadījumos to derīguma termiņš ir līdz šī gada 14.septembrim.

Līdz šim ieroču atļaujas ir nomainījuši 17 069 ieroču īpašnieki, taču atļauju nomaiņu jāveic vēl 15 950 īpašniekiem.

Policija aicina šaujamieroču īpašniekus neatlikt šo atļauju maiņu uz pēdējo brīdi, bet izdarīt to laicīgi.

Ieroču aprites likuma, kas stājās spēkā 2019.gada 10.aprīlī, pārejas noteikumi paredz, ka ieroča glabāšanas, nēsāšanas un ieroču kolekcijas atļauja, kas tika izsniegta līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai uz nenoteiktu laiku, ir derīga līdz 2023.gada 14.septembrim.

Tāpat regulējums paredz, ka ieroča nēsāšanas atļauja, kas tika izsniegta līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai uz desmit gadiem, ir derīga līdz atļaujā norādītajam termiņam, bet ne ilgāk kā līdz 2023.gada 14.septembrim.

Fiziska persona var iesniegt iesniegumu par ieroča glabāšanas, nēsāšanas vai kolekcijas atļaujas termiņa pagarināšanu jebkurā personai piemērotā laikā līdz šī gada 14.septembrim un tajā Valsts policijas struktūrvienībā, kurā ierocis reģistrēts.

Ņemot vērā lielo šaujamieroču īpašnieku skaitu Latvijā, pirms došanās uz Valsts policijas struktūrvienību, kurā ierocis reģistrēts, būtu vēlams iepriekš pieteikties pa tālruni, kas norādīts ieroču glabāšanas atļaujā. Vienlaikus minētais ieroču īpašnieks var iesniegt iesniegumu bez personas obligātas ierašanās Valsts policijā ar šaujamieroci, bet gan nosūtot iesniegumu elektroniski vai ar pasta starpniecību.

Gadījumos, kad fiziskai personai izsniegta ieroču glabāšanas, nēsāšanas vai ieroču kolekcijas atļauja tikai balstoties uz Ieroču aprites likuma pārejas noteikumiem, valsts nodeva par atļaujas izsniegšanu nav paredzēta.

Ja ieroča glabāšanas atļaujai, nēsāšanas atļaujai vai ieroču kolekcijas atļaujai ir beidzies derīguma termiņš, atļauja kļūst nederīga. Gadījumā, ja šaujamierocis tiek glabāts bez derīgas ieroča atļaujas, persona ir saucama pie administratīvās atbildības.

Tāpat Valsts policija informē gāzes ieroču īpašniekus, ka Eiropas Savienības ieroču aprites tiesiskais regulējums un Ieroču aprites likuma Pārejas noteikumi paredz, ka gāzes ieroči, kuri reģistrēti vai iegādāti pie ieroču komersanta līdz 2020.gada 17.janvārim, saskaņā ar ieroču aprites tiesisko regulējumu tiek atzīti par pārveidojamiem šaušanai ar šaujamieroču munīciju.

Ņemot vērā minēto, atbilstoši Ieroču aprites likumam attiecīgus gāzes ieročus uzskata par B kategorijas šaujamieročiem.

Tas nozīmē, ka līdz šī gada 14.septembrim personām ir pienākums šos ieročus reģistrēt Valsts policijā, uzrādot attiecīgo gāzes ieroci un iesniedzot iesniegumu, kurā norāda savus personas datus un informāciju par attiecīgo ieroci.

Fiziskām personām, lai iegūtu gāzes ieroča atļauju pašaizsardzībai, būs nepieciešams līdz šā gada 14.septembrim reģistrēt tos Valsts policijā.

Tā, piemēram, fiziskām personām būs nepieciešams nokārtot Ieroču aprites likumā noteikto kvalifikācijas pārbaudījumu attiecībā uz ieroču un munīcijas aprites kārtību un prasmi rīkoties ar ieroci.

Bez minētā pārbaudījuma vajadzēs iziet arī pirmās palīdzības pamatzināšanu apmācības kursus, veselības pārbaudi, samaksāt valsts nodevu par attiecīgās atļaujas saņemšanu, kā arī nodrošināt gāzes ieroča pienācīgu uzraudzību un glabāšanu ieroča atļaujā norādītajā adresē saskaņā ar Ieroču aprites likuma prasībām, ierīkojot seifu.

Prasības ir attiecināmas arī uz personām, kuras ir iegādājušās gāzes ieročus no 2019.gada 10.aprīļa, vai plāno iegādāties līdz šī gada 14.septembrim attiecīgus reģistrētus gāzes ieročus no citām personām, veicot šādu ieroču pārreģistrāciju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu