Partiju reitingi: līderu trijnieks ir "Jaunā Vienotība", Zaļo un Zemnieku savienība, "Latvija pirmajā vietā" (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas ēka.
Saeimas ēka. Foto: Ieva Čīka/LETA

Maijā savas pozīcijas kā populārākais politiskais spēks saglabā "Jaunā Vienotība", bet partiju apvienībai "Apvienotais saraksts" vislielākais kritums, vēsta raidījums “Panorāma”.

Salīdzinot ar aprīli, “Jaunās Vienotības” reitings ir nedaudz krities, tas ir 10,8%. Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) ar 8,9% ierindojas otrajā, savukārt trešajā vietā - "Latvija pirmajā vietā" ar 8,3%.

Foto: LTV/LSM

Vislielākais kritums ir “Apvienotajam sarakstam”, maijā reitings krities par gandrīz 2% un partija noslīdējusi uz 6. pozīciju.

Pārrēķinot partiju popularitāti starp balsstiesīgajiem, kuri aptaujas brīdī varēja atbildēt, par ko balsos, secināms, ka 5% barjeru varētu pārvarēt 8 partijas – tās pašas, kas jau šobrīd ir pārstāvētas parlamentā, kā arī “Saskaņa”, kura neiekļuva 14. Saeimā.

Foto: LTV/LSM

Aptaujā gan klātienē, gan internetā piedalījās vairāk nekā 1700 Latvijas pilsoņu.

"Latvija pirmajā vietā" straujo reitingu kāpums piesaistījis politologu uzmanību

Sociologs, pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš norādīja, ka partijas popularitāte vienmērīgi un pamatīgi aug jau kopš gada sākuma. Iemesls tam varētu būt partijas "Latvija pirmajā vietā" lielā aktivitāte sociālajos tīklos, kas rezonē ar arvien pieaugošo sabiedrības neapmierinātību.

Kaktiņš pauda: "Atcerēsimies inflāciju, un te arī ļoti svarīgi, nu, mēs zinām, ka augstākā valsts pārvaldes struktūra tagad pieliek vienreiz, otrreiz pie algas. Tur, starp citu, ir ļoti spēcīgs morāli ētiskais aspekts, jo lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju nevar tā vienkārši sev pielikt pie algām. Tas veido šo sabiedriskās domas fonu un attiecīgi, ja šeit ir kaut kādas opozīcijas partijas, kuras attiecīgi ir aktīvi un varbūt mazliet agresīvi, ja runā par šīm tēmām, un vērš sabiedrības uzmanību, nu, tad mēs redzam, ka, iespējams, šis ir brīdis, kurā var ievākt sev pluspunktus."

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Politikas zinātnes katedras docētāja Lelde Metla-Rozentāle partijas reitingu pieaugumu maijā skaidroja ar partijas aktivitātēm pirms prezidenta vēlēšanām, tai skaitā ar saukli "gāzt Kariņa-Levita režīmu".

Politoloģe norādīja: "Interesanti būs skatīties, tieši kas notiks ar "Latvija pirmajā vietā" reitingiem pēc prezidenta vēlēšanām, jo es domāju, ka visdrīzāk pēc šī straujā lēciena diez vai izdosies noturēties šajā līmenī, un, iespējams, tomēr sekos lejupslīde, tāpēc ka tās ekspektācijas, kuras, iespējams, izsauca šo straujo lēcienu, jau nav piepildījušās. Jo no vienas puses [Egils] Levita kungs vairs nav un nebūs prezidents, bet no otras puses – faktiski esošā koalīcija vai vismaz "Jaunā Vienotība", kas bija ["Latvija pirmajā vietā" līdera Aināra] Šlesera kunga retorikā tas otrs ļaunais spēks, jau ir saglabājusi savas pozīcijas."

"Jaunā Vienotība", kura jau ilgstoši ir stabilā līderpozīcijā, tomēr piedzīvo popularitātes lejupslīdi.

Metla-Rozentāle uzskata, ka partijas stabilo pozīciju var zināmā mērā apbrīnot, jo reitingu augšgalu partija ieņem jau kopš pagājušā gada marta. Turpretī sociologs Kaktiņš pievērš uzmanību, ka "Jaunās Vienotības" popularitāte mazinās jau ilgāku laiku.

Attiecībā uz pārējām partijām maija reitingi pagaidām neuzrāda būtiskas sabiedriskās domas izmaiņas, uzskata politologi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu