Polijā mirst grūtniece: poļi protestā pieprasa liberalizēt aborta likumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ruslan Olinchuk/PantherMedia

Polijā protestētāji trešdien Varšavā un citās pilsētās pieprasījuši liberalizēt aborta likumu, vainojot to 33 gadus vecas grūtnieces nāvē pagājušajā mēnesī.

Dorota Lalika, kura bija piektajā grūtniecības mēnesī, ieradās Jāņa Pāvila II slimnīcā Novi Targā pēc tam, kad viņai bija nogājuši ūdeņi. Cerot saglabāt bērnu, ārsti lika viņai gulēt ar paceltām kājām, bet sievietei attīstījās sepse un viņa pēc trim dienām nomira.

Polijā ir spēkā viens no stingrākajiem aborta likumiem Eiropā. Grūtniecību Polijā drīkst pārtraukt tikai tad, ja ir apdraudēta grūtnieces dzīvība vai veselība, vai arī tad, ja grūtniecība iestājusies "aizliegta akta", piemēram, izvarošanas vai incesta rezultātā.

Varasiestādes apgalvoja, ka likums nav vainīgs sievietes nāvē. Varasiestādes uzsvēra, ka sievietēm šādos gadījumos ir tiesības uz abortu, bet slimnīca pārkāpusi Lalikas tiesības.

Protestētāji vainoja valdošo partiju "Likums un taisnīgums", taču Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis norādīja, ka šādi gadījumi notikuši arī iepriekšējās valdības laikā, kad pie varas atradās pašreiz opozīcijā esošā "Pilsoniskā platforma".

Polijas aborta likums bija viens no stingrākajiem Eiropā vēl pirms Moravecka stāšanās premjerministra amatā.

Sieviešu tiesību aizstāvji apgalvo, ka pašreiz spēkā esošais likums un vispārējais konservatīvais klimats ir negatīvi ietekmējis sieviešu tiesības uz abortu. Viņi apgalvo, ka ārsti apdraud sieviešu dzīvības, jo ideoloģisku apsvērumu dēļ vai baidoties no juridiskām sekām dod priekšroku augļa, nevis sievietes dzīvības glābšanai.

Vairākas sievietes ir mirušas pēc konstitucionālās tiesas 2020.gada lēmuma, ka sievietes vairs nevar pārtraukt grūtniecību smagu augļa deformāciju gadījumos.

Vēl viena problēma ir ārsti, kas atsakās veikt abortus, atsaucoties uz savu sirdsapziņu.

Liberālais laikraksts "Gazeta Wyborcza" norādīja, ka šo likuma klauzulu izmanto ne tikai atsevišķi ārsti, bet pat veselas slimnīcas, tai skaitā tā, kurā nomira Lalika.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu