Boriss Džonsons tīši maldinājis deputātus par ballītēm pandēmijas laikā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Britu politiķis Boriss Džonsons tīši maldinājis deputātus par ballītēm Dauningstrītā karantīnas laikā, kad viņš ieņēma Lielbritānijas premjerministra amatu, ceturtdien secinājusi parlamenta komiteja.

Starppartiju Privilēģiju komiteja paziņoja, ka 58 gadus vecais Džonsons tiktu atstādināts no parlamenta deputāta amata uz 90 dienām par atkārtotiem parlamenta noteikumu pārkāpumiem un mēģinājumiem graut parlamentāro procesu, taču viņš izvairījās no oficiālām sankcijām, pagājušajā nedēļā noliekot deputāta mandātu.

Paziņojot par mandāta nolikšanu, Džonsons kā iemeslu minēja izmeklēšanu par to, vai viņš maldinājis parlamentu par ballītēm, kas sarīkotas koronavīrusa pandēmijas mājsēdes laikā. Džonsons šo izmeklēšanu raksturoja kā politisko pretinieku mēģinājumu padzīt viņu no parlamenta, lai gan komitejā vairākums parlamentāriešu ir no ekspremjera Konservatīvās partijas.

Džonsons arī šodien pārmeta komitejai "antidemokrātisku darbību, (..) lai realizētu to, kas ir iecerēts kā pēdējais naža dūriens ieilgušā politiskā slepkavībā".

Viņš sacīja, ka "par to, kas sēdēs parlamentā, ir jālemj pilsoņiem, nevis Harietai Harmenai" - opozīcijā esošo leiboristu veterānei, kura vada Privilēģiju komiteju. Komitejā ir septiņi locekļi.

Ilgi gaidītais 106 lappušu garais komitejas ziņojums ir vēl kritiskāks, nekā prognozēts, jo īpaši attiecībā uz sankcijām, kuras tā būtu ieteikusi piemērot Džonsonam.

Ja deputāta mandāts tiek apturēts uz vairāk nekā desmit darba dienām, tas parasti noved pie papildvēlēšanu rīkošanas attiecīgā deputāta vēlēšanu apgabalā.

Džonsons bija parlamenta deputāts no 2001. līdz 2008.gadam un no 2015.gada līdz pagājušajai nedēļai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu