Lielbritānijas dienvidos sausuma dēļ tiks aizliegts izmantot dārza šļūtenes (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Karstuma un sausuma izraisītā lielā dzeramā ūdens pieprasījuma dēļ miljoniem cilvēku Lielbritānijas dienvidos tiks aizliegts izmantot dārza šļūtenes, piektdien paziņojušas varasiestādes.

Pagaidu aizliegums cilvēkiem, kas dzīvo Kentas un Saseksas dienvidu apgabalos, stāsies spēkā 26.jūnijā. Cilvēkiem būs aizliegts izmantot ūdeni dārzu laistīšanai, baseinu piepildīšanai, automašīnu mazgāšanai un citām nebūtiskām lietām.

Uzņēmums "South East Water" paziņoja, ka jūnijā pieprasījums pēc ūdens ir sasniedzis jaunus rekordus, lai gan uzņēmums nodrošina papildu 120 miljonus litru ūdens dienā.

Nepietiekot ūdenim sanitārajās telpās, Austrumsaseksā šodien nācās daļēji slēgt trīs skolas.

"Šī situācija ir attīstījusies daudz straujāk nekā pagājušajā gadā," sacīja "South East Water" direktors Deivids Hintons. Viņš skaidroja, ka uzņēmums sākotnēji lūdza klientus izmantot ūdeni tikai pirmās nepieciešamības vajadzībām, bet, diemžēl, tagad situācija prasa ieviest pagaidu ierobežojumus ūdens patēriņā.

Arī uzņēmums "Southern Water", kas apgādā ar ūdeni Kentas apgabalus, ceturtdien brīdināja, ka pieprasījums pēc ūdens grāfistē pārsniedz piedāvājumu. Ūdens piegādātājs paziņoja, ka pieprasījums ir par 15% lielāks, nekā gaidīts šajā gada laikā.

Par pagaidu ierobežojumu pārkāpšanu var tikt uzlikts līdz 1000 sterliņu mārciņu (1169 eiro) liels naudassods.

Saskaņā ar valsts meteoroloģijas aģentūras datiem Anglijā pagājušajā gadā bija tikpat karsta vasara cik 2018.gadā. Tās atzītas par karstākajām Anglijas vēsturē. Temperatūra dažās valsts daļās pārsniedza 40 grādus pēc Celsija.

Meteorologi prognozē, ka arī šī būs sausa vasara. Vairākos Anglijas apgabalos jau novērots straujš ūdens līmeņa kritums ūdenskrātuvēs.

Skotijas Vides aizsardzības aģentūra visos reģionos ir izsludinājusi ūdens trūkuma trauksmi, brīdinot, ka līdz mēneša beigām trešdaļā valsts teritorijas var ievērojami trūkt ūdens.

"Mūsu upes un ezeri ir pakļauti milzīgam spiedienam, un ir skaidrs, ka būs nepieciešama turpmāka rīcība, lai tos aizsargātu," brīdināja aģentūras pārstāvis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu