Privātums pret bērnu seksuālas izmantošanas apkarošanu: kritiku izpelnās EK ierosinājums

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Vairāki desmiti Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) pārstāvju pauduši bažas par Eiropas Komisijas (EK) plānotajiem kontroles pasākumiem tiešsaistes platformu privātajām sarakstēm ar mērķi ierobežot bērnu seksuālu izmantošanu.

Eiropas Savienības iekšlietu komisāre Ilva Johansone pērn maijā prezentēja ierosinājumu regulējumam, lai novērstu un apkarotu bērnu seksuālu izmantošanu. Regulējuma mērķis ir ierobežot tādu materiālu izplatīšanu, kuros redzama bērnu seksuāla izmantošana.

Regulējums paredz, ka sociālo mediju platformām būs jākontrolē privātās šifrētās sarakstes, meklējot noteiktus atslēgas rādītājus, kas varētu liecināt par bērnu pavešanu netiklībā vai par bērnu seksuālās izmantošanas materiālu izplatīšanu. Tām būs arī jāziņo par jebkādām aizdomīgām darbībām. Pašlaik spēkā esošajās tiesību normās tāds monitorings ir brīvprātīgs.

Kritiķi ierosinājumu sauc par "čatu kontroli" un to raksturo kā mēģinājumu analizēt jebkādu tiešsaistes saziņu, arī šifrētās sarakstes, kas var novest pie masveida izsekošanas.

30 dokumentu parakstījušie parlamentārieši uzstāj, ka seksualizētas vardarbības novēršana pret bērniem ir viņu prioritāte, tomēr pašreizējā formulējumā EK ierosinājums novestu pie būtiskiem privātās dzīves neaizskaramības pārkāpumiem.

Viņu vērtējumā, obligāta prasība platformu operatoriem ieviest programmatūru saziņas satura pārbaudei neatbilst pilnīgas šifrēšanas standartam un tās rezultātā tiks pārbaudītas arī personīgās mākoņdatošanas krātuves.

Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas mājaslapā asamblejas biedriem ir iespēja parakstīt petīciju, kuru iesniedza Vācijas parlamenta apakšnama deputāts no Brīvo demokrātu partijas (FDP) Konstantīns Kūle.

Eiropas Padomes pārstāvji no Austrijas, Slovēnijas, Dānijas, Ukrainas, Francijas un Šveices jau ir parakstījuši dokumentu. To parakstījuši arī vairāku Vācijas partiju, piemēram Zaļās partijas un eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) pārstāvji.

Aprīlī bažas par EK ierosinājumu pauda arī Vācijas valdība. Ģimenes lietu, Tieslietu, Iekšlietu, Ģimenes un digitālo lietu ministrijas pauda pārliecību, ka ir jāveic grozījumi ierosinātajā regulējumā, lai tas būtu Vācijai pieņemams.

EP un Eiropas Savienības dalībvalstis pagaidām nav balsojušas par ierosināto regulējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu