Nezini, kur svinēt Jāņus? Plaša pasākumu programma visā Latvijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jāņu ugunskurs ezera krastā. Ilustratīvs attēls
Jāņu ugunskurs ezera krastā. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Šovakar, 23. jūnijā visā Latvijā notiks dažādi Jāņu vakara pasākumi ar līgodziesmām, ziedu vainagiem un ugunskuriem.

Jāņi ir seni vasaras saulgriežu svētki, ko visas nakts garumā latvieši pavada ar jautrām dziesmām un dejām. Lai arī vasaras saulgrieži, kad diena ir visgarākā un nakts ir visīsākā, jau aizvadīti, Līgo naktī daudzi piekopj sentēvu tradīcijas.

Jāņos tiek aplīgoti lauki, lai tajos neaug nezāles, godā tiek celti Jāņi, aplīgoti kaimiņi, ja viņiem kādi darbi nav padarīti. Kad sanāk Jāņabērni, saimnieku pienākums ir tos pacienāt ar sieru un alu.

Tumsai iestājoties, augstākajos pakalnos tiek kurti Jāņu ugunskuri un celta uguns kārts galā, lai tālāk sniegtos tās gaisma. Senie latvieši ticēja, ka, saulgriežu ugunij pieskāries, cilvēks iemanto veselību visam gadam. Jāņu gaismā pabijušie cilvēki, tāpat kā apspīdētie lauki un tīrumi, iegūst spēku un auglību. Ja kāds bijis slims, to nesuši pie jāņuguns, lai arī to apspīdētu dzīvinošās liesmas. Pēc tautas ticējumiem, jāņugunij piemīt sevišķs noslēpumains spēks, tāpēc Jāņu naktī cilvēki lēca pāri ugunskuriem.

Saskaņā ar svētku tradīcijām Līgo vakarā govis jāappušķo ar jāņuzālēm, lai viņas zina, ka cilvēks tās neaizmirst. Senie latvieši uzskatīja, ka pirms Jāņiem nevajag dot govij ar izkapti pļautu zāli, lai govis nenorauj pienu. Jāņu naktī zirgus nelaida pieguļā, lai tos nesaplosa vilki un ļauni skauģi neuzsūta slimības un citas nelaimes.

Savukārt Līgo dienā, lai izvairītos no ļaunuma, māja jāizpušķo ar pīlādžu zariem, dadžiem vai usnēm. Zem gultas vajadzētu novietot papardes zarus, bet uz Jāņu galda būtu jābūt liepu vai ozolu zaram, kā arī apaļam Jāņusieram, pīrāgiem un alum.

Līgo naktī nevajadzētu iet gulēt līdz saules uzlēkšanai, lai, vērojot saullēktu, varētu ieklausīties klusumā, kas tajā brīdī valda dabā, savukārt Jāņu dienā nevajadzētu nekur doties, vislabāk šo dienu būtu pavadīt mājās.

Rīgā un Pierīgā notiks vairāki Līgo svētku pasākumi

Kā informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa, Rīgas vasaras Saulgriežu trīs galvenie pasākumi ir "Rīgas zaļumballe", "Līgo Rīga Grīziņkalnā!" un Jāņu nakts svinības Dzegužkalnā. Pasākumi norisināsies šodien no plkst.20.

Mežaparka Zaļajā teātrī notiks "Rīgas zaļumballe", kur sev tīkamo atradīs ikvienas paaudzes svētku svinētājs. Visu nakti kopā ar Jāņu bērniem pavadīs Jāņu tēvs un Jāņu māte - Latvijas Nacionālā teātra aktieri Egils Melbārdis un Anna Klēvere. Par svētku noskaņu rūpēsies Marts Kristiāns Kalniņš, Daumants Kalniņš, Ivo Fomins un grupas "Citi zēni", "Jauno Jāņu orķestris", "Apvedceļš". Tiem svētku svinētājiem, kuri nebūs paspējuši novīt Jāņu vainagu, būs iespēja pievienoties zāļu vainagu meistarklasei kopā ar profesionālu floristi.

Savukārt pasākums "Līgo Rīga Grīziņkalnā!" apvienos gan tautisko, gan mūsdienīgo, radot svētkus ikvienam galvaspilsētas jāņubērnam. Programmā - muzikālās apvienības "Raxtu Raxti" uzstāšanās, tautas mūzikas grupas "Teikas muzikanti", muzikālās apvienības "Dzilna" un folkloras kopas "Kokle" priekšnesumi, aktivitātes visiem vecumiem un noskaņojumiem - danči, uguns iedegšanas rituāls, Rīgas etnoballīte kopā ar DJ Kasparu Zaviļeiski līdz pat saullēktam.

Tikmēr Dzegužkalnā, kā ik gadu, gaidīti tie jāņubērni, kas svētkus vēlas svinēt tradicionālā noskaņā - ar aplīgošanu, vainagu pīšanu, zīlēšanu, uguns svētīšanu. Plānota postfolkoras grupas "Iļģi" uzstāšanās, rotaļās iešana kopā ar Rīgas Danču klubu, Jāņuguns iedegšana, tumsas kliedēšana muzikālās apvienības "Rahu the Fool" spēlētos ritmos un saules sagaidīšanu kopā ar folkroka grupu "Laimas Muzykanti". Pasākumu vadītāji - Jāņa māte Zoja Heimrāte un Jāņa tēvs Edgars Lipors aktīvi iesaistīs publiku dažādās svētku norisēs, līdz ar to katram ir iespēja līdzdarboties.

Ķekavas novadā Jāņu svinēšana paredzēta Baldonē esošajā Vanagkalna estrādē. Pasākums sāksies plkst.22. Pasākumā plānota lielā Jāņu ugunskura iedegšana. Savukārt Līgo vakara balle iecerēta ar grupu "Gregs&Andris".

Ādažos svētku svinēšana sāksies plkst.10 ar "Kukū tirgu" Līgo noskaņās. Savukārt no plkst.21 paredzēta sadziedāšanās un lielā Jāņu ugunskura iedegšana ar etnoprieka grupu "Ogas". Dziesmas un dejas zaļumballē spēlēs grupa "Groove diggers".

Mārupes novadā Jaunmārupē pie ūdenstorņa plkst.16 notiks Latvijas spēkavīru čempionāts. Savukārt plkst.21 Cēsu teātris piedāvās izrādi "Trīnes grēki".

Svētki Mārupes novadā turpināsies plkst.23.15 ar uguns rituālu, bet plkst.23.30 notiks zaļumbale ar grupu "Apvedceļš" un "Kraujas Band".

Ropažu parkā plkst.21 paredzēta Līgo uguns iedegšana. Savukārt plkst.22 sāksies koncertuzvedums "Limuzīns Jāņu nakts krāsā".

Ulbrokā, Līgo parkā plkst.21 notiks uzvedums "Reiz Līgo naktī Līgo parkā", bet pēc tam notiks zaļumballe ar Andri Akermani un Raimondu Patmalnieku.

Vidzemē Jāņus svinēs, dziedot, dejojot, skrienot un našķējoties

Vidzemē Jāņus svinēs, dziedot, dejojot, skrienot un našķējoties, liecina apkopotā informācija.

Valmierā Jāņparkā no plkst.20 pašvaldība aicina uz pasākumu "Jāņojam Jāņparkā", kurā piedalīsies Valmieras Kultūras centra Tautas mūzikas kopa, muzikālā apvienība "Rahu The Fool", grupa "TirkizBand" un DJ Alexx Rea.

Skaņkalnes pagasta Lībiešu pilskalna estrādē no plkst.23 līdz 3 notiks Jāņu nakts balle, kurā dziedās un spēlēs grupa "Vēja runa". Vaidavas ezermalas estrādē plkst.23 sāksies Jāņu nakts balle kopā ar grupu "Pipari".

Rūjienas estrādē no plkst.22-2 būs ielīgošanas balle kopā ar grupu "Atestāts". Burtnieku estrādē plkst.22 notiks Jāņu nakts zaļumballe, kurā muzicēs grupa "Pajūgi" kopā ar Vitu Upenieci-Melbārdi.

Neikenkalna dabas koncertzālē Dikļos Zāļu vakarā būs amatnieku darinājumu tirdziņš un Dikļu pavāru Mārtiņa Sirmā un Jāņa Siliņa meistarstiķi. No plkst.18 "Rīgas danču klubs" ierādīs dančus, plkst.20 koncertēs grupa "ElektroFolk", plkst.22-2 spēlēs grupa "Klaidonis", kā arī plkst.24 būs skatāms uguns šovs.

Valkas novada Kārķu Dabas koncertzālē no plkst.23 varēs kopīgi aizvadīt Zāļu dienu un ieskandināt Jāņus ar grupu "Tauriņdeja".

Alūksnes ezera krastā pie pašvaldības aģentūras "Alja" ēkas no plkst.21 līdz 2 notiks Zāļu vakara pasākums "Līgo ezers, līgo sala".

Gulbenē, Gulbīšu parkā plkst.22 Jāņu balle ar grupu "Kompromiss".

Smiltenes novadā Raunas pilsdrupu estrādē plkst.23 notiks Jāņu zaļumballe kopā ar grupu "Ceļojums".

Cēsu Pils parkā no plkst.10.30 līdz 13 norisināsies skrējiens "Jānis un Jānītis 2023". Skrējiens "Jānis un Jānītis" jau kopš 1989.gada tiek rīkots, lai veicinātu veselīgu dzīvesveidu, motivētu sportistus uz labiem rezultātiem un popularizētu Cēsis kā tradīcijām bagātu pilsētu.

Cēsu novada Ģikšos svinēs Amatas apvienības svētkus, kas ilgs no plkst.17 līdz pat saullēktam. Varēs skatīties izrotāto auto parādi, cept pīrāgus, degustēt sieru un alu, kurt dižākos ugunskurus, sacensties sievu kalnā nešanas sacensībās, pīt vainagus, būs umurkumurs, dziedāšana un apdziedāšana, un arī sadziedāšana, kā arī amatierkolektīvu koncerts. Balli spēlēs Rikardions ar grupu un DJ Cindulis.

Madonā plkst.23 pie pilsētas kultūras nama notiks Jāņu nakts balle ar grupu "Crazy Daisy".

Ogres novada Ķeipenes brīvdabas estrādē plkst.21 notiks pagasta pašdarbības kolektīvu koncerts, savukārt plkst.22 zaļumballe kopā ar muzikālo apvienību "ImproBand". Ciemupes estrādē Jāņu balle sāksies plkst.22 un tajā muzicēs duets "Divi Pro". Birzgalē, Rūķu parkā plkst.22 Jāņu zaļumballē muzicēs Māris Blāze. Suntažu estrādē Jānu nakts zaļumballe sāksies plkst.23.

Siguldas pils dārzā plkst.18 Jāņu nakts noskaņās koncertēs Strādnieku maršu orķestris no Norvēģijas.

Siguldas pilsdrupu estrādē plkst.19 būs iespēja baudīt "Skroderdienas Silmačos" 120.jubilejas iestudējumu. Pēc izrādes ap plkst.21.50 kopā ar folkloras kopu "Putni" un "Senleja" dalībniekiem kopā iedegs Jāņu ugunskuru. Bet ap plkst.22.30 uz zaļumballi aicinās Dainis Skutelis un "Līgo orķestris" Jura Kristona vadībā.

Ainažu brīvdabas estrādē plkst.22 Jāņu zaļumballē muzicēs grupa "Bitīt' matos". Savukārt Salacgrīvā šodien un rīt vasaras saulgriežu latviskās tradīcijas varēs izzināt un Jāņus svinēt festivālā "Jāņi Salacgrīvā", kas notiks Zvejnieku parkā.

Kurzemē Līgo svētkus svinēs ar tirgošanos, dziesmām un dejām

Kurzemē Zāļu dienā tirgosies, spēlēs teātri, dziedās un dancos.

Kuldīgas pilsētas estrādē, Pētera ielā, Kuldīgā šovakar plkst.22.30 notiks Jāņu zaļumballe ar grupu "Zuši".

Liepājā Jāņu svinības notiks vairākās vietās. Jūrmalas parkā, pie bērnu rotaļu laukuma plkst.20 būs koncertuzvedums un zaļumballe "Līgo Liepājā". Pludmales bārā "Red Sun Buffet" plkst.20 būs Zāļu vakars kopā ar Šotu Adamašvili. Pludmales kafejnīcā "Liepāja Beach Cafe" jau plkst.18 uz lielā ekrāna varēs skatīties filmu "Limuzīns Jāņu nakts krāsā". Savukārt plkst.22 kafejnīcā uz līgošanu aicina etnogrāfiskais ansamblis "Suitu sievas". Plkst.23 Zaļu vakars turpināsies ar latviešu mūzikas karaoki.

Ventspilī Vecpilsētas tirgū no plkst.7.30 līdz 15 notiks Līgo svētku tirgus. Plkst.20 Reņķa dārzā, Ventspils teātris aicina līgotājus uz brīvdabas jauniestudējumu "Ak, mīļo Blaumanīt!". Pēc izrādes gada īsākās nakts danči un lustes kopā ar Brāļiem Rozentāliem un DJ Jāni K.

Ventspils novada Zlēku muižas parkā plkst.21 notiks Līgo vakars ar amatierteātri "Margots" un dīdžeju Rimantu.

Talsu novada Sasmakas ezera pludmalē šodien plkst.4.30 saullēktu varēs sagaidīt kopā ar suitu dūdeniekiem. Stendes pilsētas ēstrādē plkst.16 teātra grupas "Līgo" izrāde "Vecais pilskungs".

Priekulē priekšpusdienā notiks Zāļu dienas tirgus. Priekules kultūras nama pagalmā plkst.19 būs skatāma dziesmu spēle 16 ainās "Vella kalpi Priekulē" ar Priekules amatiermākslas kolektīvu dalībniekiem.

Durbes pilskalnā plkst.22 notiks Līgo zaļumballe kopā ar grupu "Melnraksts".

Pāvilostas pilsētas Upesmuižas parka estrādē plkst.17 izskanēs projekta "5 Jāņi" koncertprogramma "Limuzīns 5 Jāņu nakts krāsās" ar dziesmām un skečiem no leģendārās kinolentes, savukārt plkst.23 zaļumballe ar muzikālo apvienību "Projekts 5 Jāņi".

Rucavā no rīta būs tirgošanās Zāļu tirgu. Savukārt plkst.20 Rucavas kultūras namā ielīgošana ar Rucavas amatierteātra muzikālo izrādi "Ontans i Anne". Plkst.22.30 Rucavas estrādē notiks balle ar "Dienvidkurzemes prāģeriem".

Saldus novada Kursīšu estrādē plkst.18 festivāls "Re, kā ziņģes un kuplejas skan!", Baļķulejas estrādē plkst.19 izskanēs Zaļu dienas koncerts. Satiķu estrādē plkst.23 būs Jāņu nakts balle.

Latgalē Zāļu dienā tirgosies, spēlēs spēles, dziedās un dejos

Daugavpilī A.Pumpura skvērā notiks muzikālais Jāņuzāļu tirgus. Plkst.10 notiks tirgus atklāšana kopā ar Vienības nama kolektīvu - "Rūta" un "Dzīsme" dziedātājiem, no plkst.10 līdz 15 "Lielās koka spēles" aicinās gan lielus, gan mazus apmeklētājus uzspēlēt veselu 20 veidu koka spēles, bet no plkst.10.15 varēs klausīties etnomūzikas apvienības "Muosys" koncertu.

Sākot no plkst.11.30 uzstāsies vietējais mūziķis Juris Ostrovskis un akordeonists Valērijs Mukāns ar koncertu "Latgalīša sirds", bet no plkst.12.45 - Laura Amantova džeza kvartets un dziedātāja Rūta Dūduma-Ķirse ar koncertprogrammu "Latviešu tautasdziesmas unikālos aranžējumos". Savukārt plkst.14 svētkus turpinās grupa "Bruģis" no Madonas.

Augšdaugavas novadā Višķu estrādē Luknas ezera krastā jau no plkst.19 pasākuma viesiem tiks piedāvāti dažādi Līgo svētku gardumi, siera un alus degustācijas, vainagu pīšanas meistarklase, pirtnieku piedāvājumi un pirts slotiņu siešanas meistarklase. Būs pieejama arī telšu pilsētiņa.

Plkst.20 sāksies Līgo svētku svinēšana Galvenais pasākuma varonis Kazimirs Adamovičs šogad plāno sevi pārbaudīt kino mākslā un sola aizraujošu un piesātinātu pasākuma programmu. Galvenajās lomās Ritvars Gailums un Jūlija Ļaha, lomās Ilona Bagele, Normunds Rutulis, Andris Baltacis, Sandis Ulpe, grupa "Migla", ansamblis "Stage On", deju kopa "Pilskalne", gaisma spēles ar "ARS-V", uguns šovs ar "Fire Show Studio".

Rēzeknē Līgo dienā, 23.jūnijā, no plkst.18 līdz pašam 24.jūnija rītam visi aicināti pulcēties Festivāla parkā, lai vienotos pasākumā "Šurp, Jāņa bērni!", lai svinētu, priecātos, izklaidētos un kopā sagaidītu saullēktu.

No plkst.18 parkā darbosies "Zāļu tirgus", kur būs iespēja iegādāties gardu Jāņu sieru un citus labumus, bet no plkst.19 līdz plkst.22 notiks svētku koncerts "Šurp Jāņa bērni!" un sadziedāšanās ar Dailes teātra aktieru ansambli "Ilga", piedalās Lauris Subatnieks, Aldis Siliņš un Gundars Silakaktiņš.

Gaidāma Līgu un Jāņu sumināšana un aplīgošana kopā ar kora "Septiņkalne" dziedātājām un deju kolektīva "Stop time" dejotājiem. Būs vainagu pludināšana un nākotnes zīlēšana ar čigānu ansambli "Čarger" no Griškānu pagasta, jautri danči ar kapelu "Dziga".

No plkst.22 līdz plkst.4 zaļumballe "Līdz saullēktam" ar tautā iemīļotām grupām "Lauku muzikanti" un "Bruģis".

Ieeja visos pasākumos bez maksas.

Pirmo reizi Igates pilī norisināsies lielā Līgo zaļumballe

Šodien pirmo reizi Igates pils pastāvēšanas vēsturē atjaunotajā pils parka teritorijā norisināsies lielā Līgo zaļumballe, informēja Igates pils pārstāve Zane Lielkāja-Gerika.

Pasākums notiks no plkst.15 līdz pat pēdējam saullēkta sagaidītājam.

Ierašanās pils parkā jau no plkst.15. Aicinām ņemt līdzi savas sedziņas, uz kurām ērti iekārtoties zālājā, lai baudītu pasākumu.

Plkst.17 pasākuma viesus priecēs Ogres teātra Jāņa Kaijaka režisēta izrāde "Skroderdienas Silmačos".

Ap plkst.20.30 varēs baudīt mūzikas izpildītāju "Mazais princis" priekšnesumu - grupa sola dziedināt un pozitīvi uzlādēt turpmākajai vakara programmai. Līgo vakara lielā zaļumballe kopā ar leģendāro grupu "Credo", kura izpildīs dažādus hitus, apvienojot visu paaudžu klausītājus. Pasākuma starplaikos, kā arī pēc grupas "Credo" uzstāšanās viesus izklaidēs DJ Ingus.

Lielā Jāņu ugunskura iedegšana populārās folkloras kopas "Delve" un viņu draugu pavadībā, izbaudīsim īstu Līgo nakts uguns rituālu kopā, sasmelsimies spēkus visai vasarai no dabas, uguns un ūdens. Pusnaktī Igates pils auglības rituāls - pliko skrējiens apkārt pilij. Ātrākajam finišētājam balva no Igates pils Dzirnavu krodziņa.

Nakšņošana būs iespējama savās teltīs telšu laukumā, kā arī kemperos. Pasākuma laikā apmeklētājiem būs iespēja iegādāties gardus ēdienus un dzērienus. Ierobežotā skaitā būs pieejamas vietas pie galdiņiem atsevišķā paaugstināta komforta zonā - nojumē, kurā darbosies atsevišķs bārs ar dažādiem dzērieniem.

Biļetes uz pasākumu pieejamas "bilesuserviss.lv".

Jūrmalā lielā līgošana norisināsies Mellužu estrādes parkā un Kauguru pludmalē

Jūrmalā lielā līgošana šodien no plkst.21 līdz plkst.2 norisināsies Mellužu estrādes parkā un Kauguru pludmalē.

Mellužu estrādē plkst.21 sāksies īsākās gada nakts garākā sadziedāšanās, uz kuru līgotājus aicinās Dita Lūriņa, Zane Dombrovska, Juris Jope un Gundars Grasbergs. No plkst.23 līdz 2 balli spēlēs Andris Ērglis un muzikālā apvienība "Mirāža". Pasākuma norises vietā degs jāņuguns un darbosies kafejnīca.

Kauguru pludmalē plkst.21-23 spēlēs grupa "Jauno Jāņu orķestris", savukārt plkst.23.30-01.00 uz skatuves kāps mūzikas grupa "Gapoljeri". No plkst.1 līdz plkst.2 balli spēlēs dīdžejs. Pludmalē degs jāņuguns, būs atvērta kafejnīca.

Lai iedzīvotāji pēc Līgo svētku pasākumiem Mellužu estrādē un Kauguru pludmalē varētu ērti atgriezties mājās, 24.jūnijā būs noteikti papildu reisi 4. autobusa maršrutā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu