Kosovas un Serbijas sarunas beigušās bez rezultātiem

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs
Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs Foto: HERBERT NEUBAUER/APA

Serbijas un Kosovas līderiem ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību rīkotajās sarunās ceturtdien, 23. jūnijā nav izdevies vienoties par spriedzes mazināšanu abu valstu starpā, paziņojis ES augstākais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels.

Gan ASV, gan Brisele pieprasīja Belgradai un Prištinai normalizēt situāciju pamatā serbu apdzīvotajā Kosovas ziemeļdaļā, un ES uzaicināja Serbijas prezidents Aleksandru Vučiču un Kosovas premjerministru Albinu Kurti uz "krīzes sarunām".

Taču abi līderi nesatikās aci pret aci, bet tā vietā notika atsevišķas abu sarunas ar Borelu.

"Pēc četru stundu ilgās tikšanās abi līderi, manuprāt, saprot situācijas nopietnību," izteicies Borels, tajā pašā laikā atzīstot, ka viņi uz situāciju raugās acīmredzami atšķirīgi.

Borels aicināja Serbiju "nekavējoties un bez nosacījumiem" atbrīvot trīs Kosovas policistus, kuru aizturēšana vēl vairāk saasinājusi spriedzi Prištinas un Belgradas attiecībās, kuras pēdējā mēneša laikā saspīlējuši nemieri Kosovas ziemeļos.

Serbija faktiski zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās Kosovas konfliktā, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas. Tomēr Belgrada bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu.

Aprīlī notikušajās vēlēšanās četrās ziemeļu municipalitātēs, kurās etniskie serbi sastāda vairākumu, par mēriem tika ievēlēti albāņi, jo serbi vēlēšanas boikotēja.

Kosovas varasiestāžu mēģinājumi panākt ievēlēto albāņu iecelšanu mēru amatos pamatā serbu apdzīvotajās municipalitātēs maijā izsauca nemierus, kuru laikā ievainojumus guva 30 NATO miera uzturētāji.

Borels norādīja, ka jaunu pašvaldību vēlēšanu sarīkošana Kosovas ziemeļos, ir ļoti svarīga, lai mazinātu pašreizējo spriedzi. Tomēr viņš atzina, ka par to vēl nav panākta vienošanās.

ES ir brīdinājusi Kosovu par politiskām sekām, tostarp par augsta līmeņa vizīšu un finansiālās sadarbības pārtraukšanu, ja Priština nemainīs savu attieksmi pret vēlēšanām.

Borels pavēstīja, ka turpmākā rīcība tiks apspriesta pirmdien ES dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmē.

Tikmēr Vučičs paziņojis, ka "nesaskata neviena iemesla", kāpēc viņam būtu jārunā ar Kurti.

"Domāju, ka tas radītu vēl lielāku kaitējumu, un tāpēc es uzskatu, ka tas ir bezjēdzīgi," Serbijas televīzijai norādīja Vučičs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu