Pagājušajā nedēļā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sāka celt trauksmi, ka Krievijas spēki apsverot terorakta gatavošanu okupētajā Zaporižjas atomelektrostacijā (AES). Vēlāk Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes vadītājs Kirilo Budanovs paziņoja, ka uzbrukuma plāns esot "sastādīts un apstiprināts". Cik reāla ir šāda uzbrukuma iespējamība, vērtē eksperti.

Jau no paša sākuma bija skaidrs, ka Zaporižjas AES sagrābšana ir bīstama. Taču 20.jūnijā Budanovs nāca klajā ar konkrētu brīdinājumu: okupanti ir mīnējuši AES dzesēšanas dīķi, tāpēc pastāv tīši sarīkota sprādziena vai arī negadījuma risks.

Divas dienas vēlāk Zelenskis tam pievērsa visas pasaules uzmanību, paziņojot, ka Krievijas okupācijas spēki apsverot iespēju sarīkot teroraktu Zaporižjas AES. "Izlūkdienesti ir saņēmuši informāciju, ka Krievija apsver terorakta scenāriju Zaporižjas atomelektrostacijā - teroraktu ar radiācijas noplūdi. Viņi tam visu jau ir sagatavojuši," bija teikts Zelenska paziņojumā.

Neilgi pēc tam Budanovs intervijā izdevumam "The New Statesman pauda pārliecību, ka plāns jau esot "sastādīts un apstiprināts", vienīgais, kā vēl trūkst, - rīkojuma. "Tad tas var notikt dažu minūšu laikā," saka Budanovs. Ukrainas militārajam izlūkdienestam esot zināms, ka Krievijas karavīri esot nogādājuši ar sprāgstvielām pildītas mašīnas uz četriem no pavisam sešiem Zaporižjas AES reaktoriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X