Šoigu pirmo reizi komentē Prigožina dumpi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu pirmo reizi komentējis algotņu grupējuma "Vagner” vadoņa Jevgeņija Prigožina pirms vairāk nekā nedēļas rīkoto neveiksmīgo dumpi.

Šoigu uzsvēra, ka Prigožina dumpis neesot nekādā veidā ietekmējis Krievijas armiju.

“Šie [Prigožina] plāni izgāzās galvenokārt tāpēc, ka Bruņoto spēku personāls izrādīja uzticību kareivja zvērestam. Provokācija neietekmēja kareivju grupējumu darbību. Kareivji vīrišķīgi un pašaizliedzīgi turpina pildīt tiem izvirzītos uzdevumus,” Šoigu vārdus citē Krievijas propagandas aģentūra “RIA Novosti”.

23. un 24. jūnijā aptuveni 36 stundas norisinājās “Vagner” vadoņa Jevgeņija Prigožina vadīts militārs dumpis, kura laikā “Vagner” kaujinieku kolonnas ieņēma Rostovu pie Donas un pēc tam virzījās uz Maskavu.

Vāgneriešu dumpja laikā tika notriekti septiņi Krievijas armijas bruņoto spēku lidaparāti – viena lidmašīna un seši helikopteri. Krievijas armijas dzīvā spēka zaudējumi no šī dumpja, saskaņā ar dažādām aplēsēm, ir 10 līdz 20 cilvēki.

Kremlis paziņoja, ka situāciju noregulēt palīdzējis Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko, un panākta vienošanās, ka Prigožins pārcelsies uz Baltkrieviju un tiks izbeigta pret viņu sāktā krimināllieta.

Kamēr risinājās Prigožina dumpis, Šoigu publiskajā telpā parādījies nebija un notikušo nekomentēja.

Tikai 26.jūnijā Aizsardzības ministrija izplatīja paziņojumu, ka Šoigu apmeklē frontes priekšējo līniju.

Vēlāk ASV aģentūra “Bloomberg” ziņoja, ka pēc dumpja veiktas pārbaudes Šoigu pietuvināto personu lokā.

Kā apgalvoja vairāki mediji, pēc dumpja esot aizturēts Krievijas armijas ģenerālis Sergejs Surovikins, kurš ir komandiera vietnieks Krievijas spēku apvienotajam grupējumam Ukrainā. Oficiāli informācija par Surovikina aizturēšanu netika apstiprināta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu