Redzami izkāmējis Saakašvili noliedz vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās (1)

TVNET/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP PHOTO / POOL via Georgian public Broadcaster

Bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili pirmdien, no slimnīcas attālināti piedaloties tiesas sēdē, noraidīja viņam Gruzijā izvirzītās apsūdzības. Parādoties pirmo reizi kopš februāra, Saakašvili izskatījās stipri izkāmējis.

55 gadus vecais Saakašvili aicināja Gruzijas valdību uz "atklātām debatēm", lai "cilvēki var izdomāt, kam ir taisnība un kam nav", vēsta raidorganizācija RFE/RL.

"Ja vajag, uzlieciet man elektronisko aproci, bet neatņemiet Gruzijas tautai iespēju izdarīt savu izvēli," paziņoja Saakašvili, norādot, ka atbrīvošanas gadījumā turpinās savas politiskās aktivitātes.

Foto: IRAKLI GEDENIDZE / REUTERS

Sēdes laikā Saakašvili pacēla kreklu, lai parādītu, cik ļoti izkāmējis kopš aizturēšanas.

Saakašvili aizturēja Gruzijas policija, kad viņš 2021.gadā atgriezās dzimtenē. Pirms tam Gruzijas tiesa 2018.gadā aizmuguriski piesprieda viņam sešu gadu cietumsodu, cita starpā par varas ļaunprātīgu izmantošanu laikā, kad viņš bija valsts prezidents. Viņa atbalstītāji apgalvo, ka apsūdzības ir politiski motivētas un tās virza pašlaik valdošā partija "Gruzijas sapnis".

Atrodoties apcietinājumā, Saakašvili veselības stāvoklis esot būtiski pasliktinājies.

Kopš pagājušā gada beigām Saakašvili atrodas slimnīcā. Viņš tika hospitalizēts 50 dienas pēc badastreika sākšanas, protestējot pret aizturēšanu.

Pēc tiesas sēdes Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis aicināja nekavējoties atbrīvot Saakašvili, kuram ir arī Ukrainas pilsonība. "Es vēlreiz lūdzu Gruzijas varasiestādes nodot Ukrainas pilsoni Mihailu Saakašvili Ukrainai, kur viņš saņems nepieciešamo ārstēšanu un aprūpi. Un es aicinu mūsu partnerus runāt par šo situāciju un glābt šo cilvēku, nevis to visu ignorēt. Nevienai valdībai Eiropā nav tiesību nogalināt cilvēkus: dzīvība ir Eiropas pamatvērtība," uzsver Zelenskis.

Zelenskis paziņoja, ka Ukrainas Ārlietu ministrija izsaukusi uz pārrunām Gruzijas vēstnieku, kuram izteiks protestu un pieprasīs, lai tas tuvāko 48 stundu laikā atgriežas Gruzijā un konsultējas ar Gruzijas valdību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu