Bijušais NBS komandieris: Kasešu munīcijas izmantošana Ukrainai var sniegt īpašas priekšrocības (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube
Bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube Foto: Paula Čurkste/LETA

Bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube, komentējot ASV lēmumu nosūtīt Ukrainai kasešu munīciju, vēstīja, ka šadas munīcijas pareiza izmantošana cīņās var sniegt būtiskus rezutlātus.

Graube norādīja, ka šāda veida munīcija pēc izšaušanas noklāj lielas platības, attiecīgi dodot īpašas priekšrocības pret dzīvā spēka iznīcināšanu.

"Šo munīciju var nogādāt lielos attālumos sev izvēlētā rajonā, piemēram, ceļu krustojumos, aizsardzības pozīcijās, ierakumos.

Ierakumi ir sava veida tīkls, kurā diezgan sarežģīti trāpīt ar atsevišķiem individuāliem šāvieniem. Savukārt šī kasešu munīcija noklāj plašu teritoriju," norādīja eksperts.

Laikraksts "The Wall Street Journal" (WSJ) nesen arī rakstīja, ka ASV ir tuvu tam, lai nodotu Ukrainai tāla darbības rādiusa raķetes ATACMS.

ATACMS raķetes darbības rādiuss ir aptuveni 300 kilometri, kas ir daudz vairāk nekā jebkurai citai sistēmai, ko ASV līdz šim ir piegādājušas Ukrainai.

Graube norādīja, ka šis būtu ļoti, ļoti nozīmīgs papildinājums ukraiņu kaujas ieroču arsenālam, jo tas nozīmē, ka raķetes spētu sasniegt krievu stratēģiskās bāzes, lielas munīcijas noliktavas vai citus objektus, kurus ar patlaban Ukrainas rīcībā esošajiem ieročiem nav iespējams iznīcināt.

Bijušais NBS komandieris norādīja, ka Krievija jau bija spiesta pārkārtot savus militāros objektus, kad ukraiņi sāka pielietot "Himars" raķešu artilērijas sistēmas, kuru darbības lauks ir 80 līdz 90 kilometri.

Graube gan atgādināja, ka ATACMS raķešu jautājumā vēl jāgaida ASV lēmums, jo amerikāņiem ir bažas, ka Ukraina ieroci izmantotu mērķiem Krievijas teritorijā.

Eksperts personīgi uzskata, ka tas būtu militāri pareizi, ja šis ierocis tiktu izmantots šaušanai pa militāriem mērķiem agresorvalsts teritorijā. "Viena valsts iebrūk citas valsts teritorijā un šauj no visiem pieejamiem ieročiem. Valstij ir tiesības aizstāvēties, ja pret šo valsti tiek veikts karš un tiek šauts pa civilajiem objektiem," uzsvēra Graube.

ASV piektdien paziņoja, ka pirmo reizi piegādās Ukrainai kasešu munīciju.

Jaunā militārās palīdzības pakete "nodrošinās Ukrainu ar papildu artilērijas sistēmām un munīciju, tostarp ļoti efektīvu un uzticamu divējāda lietojuma uzlabotu parasto munīciju", teikts Pentagona paziņojumā.

ASV nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans paziņoja, ka prezidents Džo Baidens ir apstiprinājis šo lēmumu, raksturojot to kā "pareizu rīcību", un sacīja, ka nepieciešamība palīdzēt Ukrainai pretoties Krievijas spēkiem atsver kasešu munīcijas radīto risku.

Pastāv "milzīgs risks civiliedzīvotājiem, ja Krievijas karaspēks un tanki pārvarēs Ukrainas pozīcijas un ieņems vairāk Ukrainas teritorijas un pakļaus vairāk Ukrainas civiliedzīvotāju, jo Ukrainai nav pietiekami daudz artilērijas", žurnālistiem sacīja Salivans.

Kijiva "ir sniegusi rakstiskas garantijas, ka izmantos to ļoti uzmanīgi, lai līdz minimumam samazinātu jebkādu risku civiliedzīvotājiem," pavēstīja Salivans, norādot, ka Ukrainas valdībai "ir visi stimuli, lai samazinātu risku civiliedzīvotājiem, jo tie ir viņu pilsoņi".

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu