Vācijas kristīgo demokrātu līderis: Liela mēroga migrācija ir viena no nopietnākajām Vācijas problēmām

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas karogs. Ilustratīvs attēls.
Vācijas karogs. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Opozīcijā esošo Vācijas kristīgo demokrātu (CDU) līderis Frīdrihs Mercs otrdien, 11. jūlijā paudis viedokli, ka liela mēroga migrācija ir viena no nopietnākajām Vācijas problēmām un galvenais iemesls nesenajam labējās eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) atbalstītāju skaita pieaugumam.

Taču Mercs izslēdza iespēju valsts vai federālo zemju līmenī sadarboties ar AfD, kas aptaujās apsteigusi CDU trīs austrumu federālajās zemēs, kur nākamgad gaidāmas landtāgu vēlēšanas.

"Bēgļu jautājums būs galvenā tēma mūsu sabiedrībā tuvākajās nedēļās un mēnešos, varbūt pat turpmākajos gados, un tāpēc es esmu tik ieinteresēts rast risinājumu," preses konferencē Berlīnē norādīja Mercs.

"Jo ātrāk šī problēma tiks atrisināta, jo ātrāk šī partija (AfD) atkal kļūs mazāka," viņš piebilda, apgalvojot, ka lielu daļu atbalsta šī partija iegūst no vēlētājiem, kas nav apmierināti ar citām partijām.

"Tā nav radikāli labēja, nacionālsociālistiskā pārliecība, bet gan divu trešdaļu protests. Un citas politiskās partijas var atgūt šīs divas trešdaļas," uzskata Mercs.

CDU līderis nesen izpelnījās kritiku par to, ka pasludināja zaļos par "galveno pretinieku" Vācijas politikā, neskatoties uz to, ka AfD kandidāti nesen Vācijas austrumos pārspējuši CDU, pirmo reizi izcīnot landrāta un mēra amatus. Mercs šodien uzsvēra, ka viņa vēršanās pret zaļajiem jāuzskata par normālas politiskās cīņas sastāvdaļu starp demokrātiskām partijām, kurā, pēc viņa teiktā, AfD nepiedalās.

"Liela daļa [AfD] ir ārpus mūsu konstitucionālās kārtības spektra," norādīja CDU līderis, atgādinot, ka AfD novēro Konstitūcijas aizsardzības birojs. "Viņi ir mūsu demokrātijas ienaidnieki," uzsvēra politiķis.

Mercs izeticās, ka viņa vadītie konservatīvie esot gatavi sadarboties ar zaļajiem federālo zemju un nacionālajā parlamentā, bet AfD gadījumā šāda sadarbība nav iespējama. Tomēr viņš nenoraidīja iespēju, ka kristīgie demokrāti varētu sadarboties ar eiroskeptiķiem pašvaldību līmenī, norādot, ka nesenās AfD uzvaras pašvaldību vēlēšanās bija "demokrātiski lēmumi, kas mums ir jāpieņem".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu