Pagājuši deviņi gadi kopš MH17 notriekšanas; Krievija joprojām nav uzņēmusies atbildību (2)

TVNET/UNIAN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

2014.gada 17.jūlijā virs Austrumukrainas teritorijas, ko togad slēpti bija ieņēmusi Krievija, ar Krievijas armijas "Buk" raķeti tika notriekts "Malaysia Airlines" pasažieru reiss MH17. Lai gan Krievijas vaina ir pierādīta starptautiskā izmeklēšanā, Krievija ar izmeklētājiem nesadarbojas un savu vainu neatzīst.

"17.jūlijā mēs pieminam "Malaysia Airlines" reisa MH17 traģisko notriekšanu, kurā dzīvību zaudēja 298 cilvēki no 17 dažādām valstīm," paziņojis Eiropas Savienības (ES) galvenais diplomāts Žuzeps Borels. "Eiropas Savienība pauž dziļu līdzjūtību visiem tiem, kuri zaudēja savus tuviniekus. ES atgādina, ka pilnībā atbalsta visus mēģinājumus noskaidrot patiesību un saukt vainīgos pie atbildības saskaņā ar ANO Drošības padomes rezolūciju nr.2166."

Borels norāda, ka starptautiskajā izmeklēšanā nešaubīgi pierādīts, ka "Buk" raķete, ar ko lidmašīna tika notriekta, bija piegādāta no Krievijas bruņoto spēku krājumiem.

"Eiropas Savienība (..) gaida, ka Krievija uzņemsies atbildību un pilnībā sadarbosies ar mēģinājumiem noskaidrot patiesību, panākt taisnību un saukt pie atbildības vainīgos," aicina Borels.

Malaizijas nacionālās aviokompānijas "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna "Boeing 777" tika notriekta 2014.gada 17.jūlijā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos. Katastrofā dzīvību zaudēja visi lidmašīnā esošie 298 pasažieri un apkalpes locekļi. Aptuveni divas trešdaļas no bojāgājušajiem bija Nīderlandes pilsoņi.

Starptautiskie izmeklētāji noskaidrojuši, ka lidmašīna tika notriekta ar zeme-gaiss tipa raķeti "Buk", kura uz Ukrainu tikusi nogādāta no Krievijas pretgaisa brigādes, kas bāzēta Kurskā.

Pērn decembrī Nīderlandes prokuratūra pieprasīja mūža ieslodzījumu četriem aizdomās turamajiem - Krievijas pilsoņiem Igoram Girkinam, Sergejam Dubinskim un Oļegam Pulatovam, kā arī Ukrainas pilsonim Leonīdam Harčenko -, kuri apsūdzēti par BUK raķetes izšaušanu, kas trāpīja reisa MH17 lidmašīnai.

Krievija ir noliegusi savu saistību ar traģēdiju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu