Bijušie Rīgas domes koalīcijas partneri joprojām konfliktē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pilt videost

Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersonu disciplinārlietas izmeklēšanas dēļ bijušie galvaspilsētas koalīcijas partneri joprojām ir pretējos uzskatos un sanaidojušies.

"Progresīvie" šodien izplatītajā paziņojumā pauda nostāju, ka domes jaunais vairākums, apturot pilsētas izpilddirektora veikto izmeklēšanu, faktiski esot iejaucies izmeklēšanā un panācis tās novilcināšanu.

"Izmeklēšana par rīdzinieku naudas izsaimniekošanu Rīgas domes Satiksmes departamentā ir politiski sabotēta. Šobrīd varam paļauties uz tiesībsargājošo iestāžu darbu konstatēto pārkāpumu izvērtēšanā," pauž "Progresīvo" līdzpriekšēdētāja Justīne Panteļējeva.

"Progresīvo" ieskatā, izmeklēšanas komisija, kopš tās izveides, esot bijusi rīcībnespējīga. Līdz ar to esot likumsakarīgs atzinums, ka tai nav kompetences un resursu vērtēt divus no trim pārkāpumiem.

Arī šīs lietas dēļ no Rīgas mēra amata kritušais Mārtiņš Staķis (PP) sociālajos tīklos pauda nostāju, ka notikušais bijis "klajš piemērs, kad ar domes deputātu politisku balsojumu tiek faktiski apturēta pārkāpumu izskatīšana pašvaldībā un pats pārkāpums paslaucīts zem tepiķa".

"Uzskatu, ka šī ir liela diena shēmotājiem, kuri iepriekšējos 2,5 gadus sekmīgi turēti pa gabalu no Rīgas domes iestādēm un kapitālsabiedrībām. Politiskā balsojumā nomainot disciplinārlietas izmeklētājus, dots signāls, ka ciešās uzraudzības vairs nav, un svarīgākais ir labas attiecības ar politiķiem. Tas ir plats solis atpakaļ," savus bijušos partnerus kritizējis Staķis.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis (JV) šodien preses konferencē uzsvēra, ka komisija norāda uz nepietiekamiem pierādījumiem, ka būtu izdarīti kādi pārkāpumi.

Komisija secinājusi, ka zaudējumu esamību un apmēru nav iespējams novērtēt ar lietā esošajiem pierādījumiem. Ķirša ieskatā, tas nozīmē, ka iepriekš izpilddirektora un viņa komandas veiktais darbs ir bijis nederīgs, un balstoties uz viņu savāktajiem materiāliem nevarot konstatēt pārkāpumus.

Savukārt attiecībā uz to, ka līgumi par ceļu labošanu slēgti uzturēšanas līguma ietvaros, nevis pēc vispārīgās vienošanās, komisija secinājusi, ka šo pārkāpumu būtu iespējams konstatēt pēc padziļinātas pārbaudes veikšanas. Ķirša ieskatā, šo padziļināto pārbaudi bija jāveic iepriekš izpilddirektoram un viņa komandai.

Jau vēstīs, ka rīt bijušajiem Rīgas domes koalīcijas partneriem ir plānota tikšanās, lai runātu par turpmāko sadarbību.

Kā pauda Rīgas domes "Jaunās vienotības" frakcijas vadītājs Olafs Pulks, lai gan sākotnēji tikusi plānota divpusējā tikšanās ar "Progresīvajiem", "Jaunā vienotība aicinās arī pārējos partnerus, lai rīkotu pilnvērtīgu tikšanos un runātu par darāmajiem darbiem koalīcijā, nevelkot garumā laiku.

Kā ziņots, Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersonām - direktora pienākumu izpildītāju Jāni Vaivodu un Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieku Andreju Urtānu - sāktā disciplinārlieta beigusies bez rezultāta, un amatpersonas atjaunos amatā, šodien preses konferencē informēja Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija informējusi, ka divos iespējamos pārkāpumos nevar pieņemt lēmumu par disciplinārsoda piemērošanu, jo nepieciešama papildus lietas apstākļu izvērtēšana, kas nav šīs komisijas kompetencē.

Savukārt vienā no konstatētajiem pārkāpumiem - par iesēdumu izlīdzināšanu - komisija uzskata, ka departaments veic pietiekamu uzskaiti un ieklātā materiāla daudzumu spēj fiksēt.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Lange pieņēmis lēmumu par Vaivoda un Urtāna atjaunošanu amatā no rītdienas, 18.jūlija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu