Ukrainas vēstniecība: Uzbrūkot Ukrainas ostām, Krievija parāda savu patieso attieksmi pret globālo pārtikas drošību (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Kad Krievija paziņoja, ka neatjaunos savu dalību graudu iniciatīvā, un uzreiz sāka ar raķetēm un droniem uzbrukt Ukrainas ostām Odesā un Čornomorskā, tā parādīja savu patieso attieksmi pret globālo pārtikas pieejamību - īpaši nabadzīgākajos pasaules reģionos, medijiem izplatītā paziņojumā norāda Ukrainas vēstniecība Latvijā.

Krievija apzināti veic uzbrukumus Ukrainas pilsētām, kam ir būtiska nozīme pārtikas piegāžu ķēdē, norāda vēstniecība.

"Vairāk nekā 400 miljoni cilvēku visā pasaulē graudu piegādes no Ukrainas ir ārkārtīgi svarīgas no pārtikas drošības viedokļa, galvenokārt Āzijas un Āfrikas valstīs," norāda Ukrainas vēstniecība Latvijā. "Atsakoties pagarināt savu dalību Melnās jūras graudu iniciatīvā, Krievija rada bada risku miljoniem cilvēku visā pasaulē, kā arī veicina pārtikas cenu celšanos. Tā ir Krievijas apzinātās Āzijas un Āfrikas destabilizācijas stratēģijas sastāvdaļa. Krievijas teroristi vēlas, lai akūta pārtikas krīze noved pie sociālajiem nemieriem, migrācijas un politiskajām krīzēm."

Ukraina aicina pārējās pasaules valstis iesaistīties Ukrainas centienos nodrošināt graudu eksportu un ieņemt principiālu nostāju. "Kopā mums jāaizsargā visievainojamākie cilvēki pasaulē, kuriem Krievija mēģina nodarīt pāri. Ar kopīgu un izlēmīgu rīcību mēs varam nodrošināt Krievijas pārtikas šantāžas izgāšanos un garantēt neapgrūtinātu Ukrainas pārtikas produktu eksportu, kas nav atkarīgs no Krievijas labvēlības," paziņojumā norāda vēstniecība.

Vēstniecība norāda, ka kopš graudu vienošanās sākuma no Ukrainas uz 45 valstīm eksportēti 33 miljoni tonnu lauksaimniecības produktu. Apmēram divas trešdaļas tika piegādātas attīstības valstīm Āzijā, Āfrikā un Latīņamerikā, kurās situācija pārtikas drošības jomā ir visnestabilākā.

Tā uzsver, ka Ukraina nekad nav izvirzījusi papildus prasības, lai graudu vienošanās varētu turpināties. "Tieši otrādi, Krievija sistemātiski lika šķēršļus vienošanās darbībai," pauž Ukrainas vēstniecība Latvijā.

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs pirmdien paziņoja, ka Krievija izstājas no starptautiskās vienošanās, kas ļauj veikt labības eksportu no Ukrainas pa Melno jūru. Labības darījuma norunas faktiski ir pārtrauktas, tas ir apturēts, paziņoja Peskovs.

Tiesa gan, viņš piebilda, ka "Krievija bez kavēšanās atgriezīsies "labības darījumā", tiklīdz būs izpildītas norunas, kas uz to attiecas".

Krievija pirmdien informējusi Turciju un Ukrainu, kā arī ANO Sekretariātu par iebildumiem pret "labības darījuma" pagarināšanu, Krievijas propagandas medijam "RIA Novosti", pavēstīja Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova.

Ukraina un Krievija ar Turcijas starpniecību pagājušā gada 22.jūlijā parakstīja vienošanos ar ANO par Ukrainas lauksaimniecības preču eksporta atsākšanu Melnajā jūrā, kas bija pārtraukta, Krievijai 24.februārī uzsākot atkārtoto iebrukumu Ukrainā.

Vienošanās ir ļāvusi Ukrainai nosūtīt vairāk nekā 32 miljonus tonnu graudu garām Krievijas karakuģiem Melnajā jūrā. Liela daļa no šiem graudiem nonākusi jaunattīstības valstīs Āfrikā, Tuvajos Austrumos un citur. Ja eksports atkal tiktu bloķēts, pārtikas cenas varētu pieaugt vēl vairāk.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu