Pēc Konkurences padomes izpētes LaIPA mainījusi kritērijus specifiska tarifa aprēķināšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pēc Konkurences padomes (KP) veiktās padziļinātās izpētes par biedrības "Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība" (LaIPA) piemērotajiem kritērijiem atlīdzības maksas tarifu aprēķināšanai par mūzikas atskaņošanu viesnīcu istabās, LaIPA mainījusi kritērijus atlīdzības maksas tarifu aprēķināšanai, informēja KP.

KP izpētē secināja, ka vairāki tarifu aprēķināšanas kārtībā piemērotie kritēriji nav uzskatāmi par pamatotiem. LaIPA ņēma vērā KP aicinājumu un, sadarbojoties ar nozares asociāciju "Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija", vienojās par pāreju uz jaunu, pamatotu atlīdzības maksas piemērošanas kārtību.

KP padziļinātu izpēti par LaIPA izstrādāto metodoloģiju "Publiskais izpildījums - Maksājamās atlīdzības lielumu noteikšanas pamatojums, ietekmējošie faktori un metodoloģija" uzsāka pēc saņemta iesnieguma no kādas viesnīcas. Iesniegumā tika norādīts, ka atlīdzības maksas tarifa aprēķinam LaIPA lieto ekonomiskos rādītājus, kas, iesniedzēja ieskatā, neatbilst faktiskajai situācijai un neraksturo ekonomisko situāciju konkrētajā tirgus segmentā, proti, viesu izmitināšanas pakalpojumu nozarē.

Iesniedzējs KP lūdza pārbaudīt, vai izpildītāju un fonogrammu producentus pārstāvošā organizācija - LaIPA, piemērojot tarifu, kuru pamatojošie kritēriji pirmsšķietami nav uzskatāmi par objektīvi pamatotiem un nepieciešamiem, ļaunprātīgi neizmanto savu dominējošo stāvokli.

KP skaidro, ka LaIPA ir vienīgā organizācija, kurai ir Kultūras ministrijas izsniegta atļauja pārvaldīt izpildītāju un fonogrammu producentu mantiskās tiesības. Tādējādi tā ir vienīgā organizācija Latvijā, pie kuras var vērsties veikalu, viesnīcu, dažādu pakalpojumu sniedzēju pārstāvji un citas personas, lai iegūtu tiesības atskaņot fonogrammas veikalos, viesnīcās un citās vietās.

Ņemot to vērā, KP secināja, ka LaIPA atrodas dominējošā stāvoklī blakustiesību pārvaldīšanas tirgū Latvijas teritorijā, un līdz ar to tai ir pienākums piemērot taisnīgus un pamatotus maksājumus saviem klientiem.

Padziļinātas izpētes ietvaros KP secināja, ka vairāki metodoloģijā iekļautie kritēriji nav uzskatāmi par pamatotiem atlīdzības maksas tarifa aprēķināšanai. Metodoloģija tika balstīta, piemēram, uz tādiem kritērijiem kā viesnīcu un restorānu nozares IKP, viesnīcai piešķirtā kategorija jeb zvaigznes, viena ceļotāja vidējie izdevumi.

KP ieskatā, šo kritēriju izmantošana aprēķinā nebija objektīvi pamatota, jo viesnīcas ieņēmumi nekādā veidā nav saistīti ar mūzikas "radīšanas" izmaksām vai mūzikas "patēriņu" viesnīcu istabās. Tāpat ceļotāja izdevumi ir tieši atkarīgi no viesnīcas piedāvātajiem pakalpojumiem un viesnīcai piešķirtā kategorija jeb zvaigznes ir atkarīgas no veiktajiem ieguldījumiem viesnīcas infrastruktūrā. Šie kritēriji, KP ieskatā, nekādā veidā nav saistāmi ar mūzikas "radīšanas", ieraksta atskaņošanas un citiem saistītajiem izdevumiem, līdz ar to tie ir uzskatāmi par nepamatotiem.

Ņemot vērā minēto, KP prevencijas procedūras ietvaros lūdza LaIPA pārskatīt kritērijus atlīdzības maksas noteikšanai kategorijā "Viesnīcu istabas", tostarp attiecīgajai kategorijai piemērojamās atlaides. Prevencijas procedūras rezultātā LaIPA ņēma vērā KP norādījumus un izslēdza no metodoloģijas kritērijus, kas nebija pamatoti, un, sadarbojoties ar nozares asociāciju "Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija", vienojās par pāreju uz jauniem un pamatotiem kritērijiem atlīdzības maksas tarifu aprēķināšanas kārtībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu