Zeps lūdzis KNAB pārbaudīt Staķa lomu brīvkrānu iepirkumā (3)

Papildināts ar Staķa un "Rīgas Ūdens" komentāriem
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Latvijas attīstībai" vadītājs Viesturs Zeps
"Latvijas attīstībai" vadītājs Viesturs Zeps Foto: Zane Bitere / LETA

Rīgas domes (RD) frakcijas "Latvijas attīstībai" (LA) vadītājs Viesturs Zeps vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar lūgumu pārbaudīt Rīgas pilsētas pašvaldības uzņēmuma "Rīgas ūdens" iepirkumu par galvaspilsētā uzstādītajiem brīvkrāniem un bijušā domes priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa lomu tajā.

"Rīgas ūdens" galvaspilsētā iedzīvotāju un viesu labbūtībai iegādājies un uzstādījis 12 jaunus brīvkrānus, nodrošinot tīra dzeramā ūdens pieejamību pilsētvidē. Izpētot pieejamo iepirkuma dokumentāciju, Zepam šķiet, ka uzstādītie brīvkrāni "ir pārsteidzoši līdzīgi Staķa līdzīpašumā esošā uzņēmuma "Baltic Water" piedāvātajiem, vēl vairāk - uzņēmuma piedāvājums ir bijis vienīgais, kas kvalificējies iepirkumam".

Tādējādi, ņemot vērā aizdomas par potenciālu iepirkuma sarunāšanu vai uzspiešanu RD kapitālsabiedrībai "Rīgas ūdens", Zeps lūdzis KNAB izvērtējumu šim darījumam.

Zeps norāda, ka mūsdienīgā pilsētā dzeramajam ūdenim jābūt brīvi pieejamam pilsētvidē un brīvkrānu ierīkošana nozīmē finansiālu ieguldījumu no pašvaldības un tai piederošo uzņēmumu budžeta līdzekļiem.

"Tomēr kļūst neomulīgi, pētot kapitālsabiedrību iepirkumus un to saistību ar Staķi - tur paveras potenciāls virknei neētisku un ar interešu konfliktu saistītu situāciju."

"Piemēram, organizēti mākslīgi konkursi, kur vienīgie piegādātāji ir ar bijušo mēru Staķi saistīti uzņēmumi. Nobrīnījos jau, kad Staķa uzņēmums uzvarēja "Rīgas ūdens" konkursā par kafijas piegādi, bet brīvkrānu iepirkums izskatās jau pavisam nelāgi. Tāpēc radušās aizdomas par potenciālu iepirkumu "sarunāšanu", vai vēl vairāk - "uzspiešanu" kapitālsabiedrībai, esmu aicinājis izvērtēt KNAB," apgalvo Zeps.

Politiķis uzskata, ka brīvkrānu iepirkuma dokumentācija tikusi sagatavota tā, lai tos būtu iespējams iepirkt tikai no viena uzņēmuma - "King Cofee Service", kam pieder zīmols "Baltic Water". Savukārt foto, kas norādītas iepirkuma specifikācijā, precīzi sakrītot ar produktiem, kas pieejami "Baltic Water" mājas lapā, līdzīgi ir arī pārējie parametri.

Staķis: Šis jau sāk izskatīties pēc apmelošanas kampaņas

Kā pauda Staķis, viņa uzņēmums nav piedalījies nevienā konkursā par brīvkrānu uzstādīšanu.

Viņa iesaiste šajā jomā bijusi tikai politiskā līmenī - atbalstot brīvkrānu izveidi Rīgā. Šādi brīvkrāni, piemēram, Viļņā, esot uzstādīti pirms pieciem gadiem. Un Rīgas vadība nolēmusi tādus izvietot arī Latvijas galvaspilsētā.

Staķis atkārtoti uzsvēra, ka viņa uzņēmums šajā pasākumā nav iesaistīts, tā esot viņa stingra nostāja. Viņaprāt, šis jau sākot izskatīties pēc apmelošanas kampaņas no Zepa puses, un, iespējams, tā esot atriebība par azartspēļu ierobežošanu Rīgā.

Kā skaidroja Rīgas domē, 2022.gadā pilsētā tika uzstādīti septiņi brīvkrāni, savukārt šogad tika izsludināts konkurss par 11 brīvkrānu uzstādīšanu pilsētā.

"Rīgas ūdens" noliedz aizdomas par negodīgu konkursu

"Rīgas ūdens" kategoriski noliedz medijos izskanējušo informāciju par atklātā brīvkrānu piegādes konkursa norises un tā rezultātu iespējamo ietekmēšanu, informēja uzņēmuma vecākais komunikācijas koordinators Sandris Vanzovičs.

Atklātajā konkursā par 11 dzeramā ūdens uzpildes staciju (brīvkrānu) piegādi piedalījās pieci pretendenti, kuru vidū nav Rīgas domes deputāta Viestura Zepa (LA) minētā "Baltic Water".

Konkursā uzvarēja SIA "Indutek LV", kam bija zemākais cenas piedāvājums. Šī kompānija tirgū darbojas jau vairāk nekā 25 gadus un specializējas ūdenssaimniecības aprīkojuma piegādē, ko līdz šim veiksmīgi īstenojusi arī citās pilsētās.

Izstrādātajās tehniskajās prasībās potenciālajiem brīvkrānu piegādātājiem netika izvirzīti priekšnoteikumi iespējamai priekšrocību radīšanai kādai kompānijai. Prasībās izvirzītais vēlamais brīvkrāna tehniskais un vizuālais risinājums tika noteikts, vadoties pēc 2022.gadā Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta galvaspilsētā jau izvietoto sešu jauno brīvkrānu aptuvenajiem tehniskajiem parametriem.

Konkursā tika piedāvāti dažādu ražotāju brīvkrāni.

Uzņēmums arī noliedz Zepa pausto, ka bijušā mēra Mārtiņa Staķa (PP) uzņēmums uzvarējis "Rīgas ūdens" konkursā par kafijas piegādi. Šajā publiski rīkotajā konkursā uzvarējušo SIA "Coffee Address Holding" dalībnieku un amatpersonu vidū nav norādes uz iespējamo saistību ar Staķi, un uzņēmumam nav līguma ar Zepa minēto "King Coffee Service".

Uzņēmums cer, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) iespējami ātri pārbaudīs deputāta iesniegumu, lai ikviens varētu pārliecināties, ka SIA "Rīgas ūdens" rīkotie konkursi tiek rīkoti pēc labākajiem korporatīvās pārvaldības principiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu