Kossovičs: Domes deputātiem nav jāiemaisās kapitālsabiedrību valdes darbā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas domes "Par/Progresīvie" frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs pēc tiesas sēdes Ekonomisko lietu tiesā, kurā uzņēmēju, AS "Rīgas namu apsaimniekotājs" valdes priekšsēdētāju Igoru Trubko atzina par vainīgu apsūdzībās par 2,1 miljona eiro liela kukuļa piedāvāšanu Rīgas domes "Par/Progresīvie" frakcijas vadītājam un piesprieda cietumsodu uz četriem gadiem un sešiem mēnešiem.
Rīgas domes "Par/Progresīvie" frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs pēc tiesas sēdes Ekonomisko lietu tiesā, kurā uzņēmēju, AS "Rīgas namu apsaimniekotājs" valdes priekšsēdētāju Igoru Trubko atzina par vainīgu apsūdzībās par 2,1 miljona eiro liela kukuļa piedāvāšanu Rīgas domes "Par/Progresīvie" frakcijas vadītājam un piesprieda cietumsodu uz četriem gadiem un sešiem mēnešiem. Foto: Zane Bitere/LETA

Politiskie spēki "Jaunā vienotība" (JV), "Nacionālā apvienība/Latvijas reģionu apvienība" (NA/LRA) un "Kods Rīgai" (KR) ir izveidojuši 20 balsu bloku, tāpēc viņu pusē arī ir iniciatīva piedāvāt Rīgas mēra amata kandidātu, sacīja "Par/Progresīvie" (PP) frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs.

"Progresīvajiem" būs svarīgs partneru virzītā mēra amata kandidāta redzējums par paveicamajiem darbiem. Ja trīs pušu kodolam tomēr neizdotos vienoties par Rīgas domes priekšsēdētāja amata kandidātu, tad PP gatavi piedāvāt savu pretendentu, atzīmēja Kossovičs.

PP frakcijas vadītājs akcentēja, ka Rīgas domes darbā prioritātei ir jābūt tam, ko atkāpjoties no amata akcentēja līdzšinējais Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) - jāpārtrauc pieeja, ka Rīgas pilsētai piederošās kapitālsabiedrības ir kā politiskās lēņu muiža, kur saimnieko viena partija, bet pārējie tās nevar uzraudzīt. Jāizskauž šī iepriekšējās domes ieviestā prakse, pārtraucot Rīgas domes lēmējvaras jeb deputātu iejaukšanās Rīgas domes izpildvaras atbildībā, izteicās Kossovičs.

Politiķis skaidroja, ka atbilstoši likuma nosacījumiem no 1.janvāra kapitālsabiedrības atrodas pilsētas izpildvaras - izpilddirektora - atbildībā. Domniekiem ir iespējams uzturēt dialogu ar lielo kapitālsabiedrību padomju locekļiem, "kuri tāpēc arī saņem lielas algas, lai uzraudzītu kapitālsabiedrību darbu", norādīja Kossovičs.

Taču domes deputātiem dažādu, pat arī labu nodomu, motīvu dēļ nav jāiemaisās kapitālsabiedrību valdes darbā - tas rada sliktas pārvaldības un korupcijas riskus, atzīmēja politiķis. Tāpēc "Progresīvie" arī aicinājuši saglabāt tikai vienu domes priekšsēdētāja vietnieka amatu.

PP frakcijas vadītājs skaidroja, ka politiķiem saglabājas tiesības noteikt kapitālsabiedrību stratēģiskos mērķus, uzdot lielos uzdevumus, sekot budžeta izpildei.

Attiecībā uz "Progresīvo" rosinātajām divpusējām sarunām JV un KR ir tām piekritušas. NA par PP piedāvājumu divpusēji tikties vēl plānojot spriest savā frakcijā, atzīmēja PP politiķis.

Vaicāts par dalību četru pušu tikšanās reizē otrdien, 25.jūlijā, plkst.10, Kossovičs pavēstīja, ka šopēcpusdien notikušajā frakcijas sēdē PP nolēmuši piedalīties šādā formātā, atsaucoties kolēģu aicinājumam.

Tā kā otrdienas saruna var sanākt ilgāka par stundu, tad mainījies iepriekš plānotais PP un JV divpusējās tikšanās laiks - tagad tā plānota trešdien, 26.jūlijā, plkst.11 PP frakcijas telpās.

Divpusējā saruna ar KR varētu notikt ceturtdien, bet tās laiks vēl tiek precizēts.

Politiķis akcentēja, ka šādus tehniskos jautājumus gan jau izdosies saskaņot, bet svarīgākais ir vienošanās par darbības pieeju, tajā skaitā, kapitālsabiedrību pārvaldībā.

Kā ziņots, JV, NA/LRA un KR noraidījušas PP priekšlikumu samazināt vicemēru skaitu no trim līdz vienam un pārdalīt atbildības sfēras, JV atņemot atbildību par satiksmes jomu.

Paredzēts, ka šonedēļ turpināsies visu četru pušu tikšanās, tāpat notiks arī "Progresīvo" rosinātās divpusējās sarunas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu