Video Bēgšana no Centrālcietuma: Kovaļovs slēpies pie mātes; Kučinskis vēlas prēmēt policistus par operatīvo aizturēšanu (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Māris Kovaļovs
Māris Kovaļovs Foto: Valsts policija.

Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis rosinās apbalvot tos likumsargus, kuru operatīvā rīcība ļāva ātri aizturēt svētdien no Rīgas Centrālcietuma izbēgušo Māri Kovaļovu, vēsta Dienas ziņas. 

"Uzreiz bija notikusi analīze, atrada vietā, kas bija izskaitļota. Rosināšu labākos apbalvot vai vismaz izcelt. Šis nu ir gadījums, kad ministrs ir ļoti apmierināts ar policijas darbu!" tā Kučinskis.

Kovaļovs aizbēga no Rīgas Centrālcietuma, pārkāpjot pāri augstajai dzeloņstiepļu sētai, vēsta raidījums.

Kovaļovu atrada vairāk nekā sešu kilometru attālumā no cietuma, Sarkandaugavā, Sīmaņa ielā, kur dzīvo viņa māte.

Aizturēšanas brīdī bēglis likumsargiem nepretojās. 

No Rīgas Centrālcietuma izbēgušais un vēlāk atrastais Māris Kovaļovs tiek apsūdzēts par draudzenes bijušā dzīvesbiedra noduršanas mēģinājumu, vēsta "Latvijas Avīzē".

Slepkavības mēģinājums izdarīts 2022.gada 29.jūnijā Rīgā, Teikas mikrorajonā. Kā liecina apsūdzība, Kovaļovs ap pieciem no rīta ieradies pie savas tā brīža draudzenes bijušā dzīvesbiedra un piezvanījis pie dzīvokļa durvīm.

Tiklīdz 1975.gadā dzimušais vīrietis atvēris durvis, Kovaļovs, kliedzot, ka nogalinās, ar gaļas kapājamo nazi cirtis viņam pa galvu.

Upurim izdevies aizlikt priekšā roku un aizcirst durvis, tomēr uzbrucējs pa roku trāpījis divas reizes, nodarot cietušajam vidējas smaguma pakāpes miesas bojājumus. Sieviete, kura kopā ar cietušo atradās dzīvoklī, izsaukusi policiju, kas uzbrucēju pamanījusi un aizturējusi netālu no notikuma vietas.

Par šo uzbrukumu policija sāka kriminālprocesu gan par slepkavības mēģinājumu, gan par mēģinājumu nelikumīgi iekļūt mājoklī pret tajā dzīvojošo personu gribu. Kriminālprocesā par slepkavības mēģinājumu Kovaļovam tikusi veikta tiesu psihiatriskā ekspertīze, bet īpašas novirzes no normas speciālisti neesot konstatējuši.

Drīz pēc tam Kovaļovs nopelnījis vēl vienu kriminālprocesu, jo, atrazdamies policijas iecirkņa aizturēšanas telpā, izsitis armētu stiklu, tādējādi tīši bojādams citas personas mantu. Vīrietis jau iepriekš sodīts par laupīšanu, zādzībām un citiem noziedzīgiem nodarījumiem. Kā drošības līdzeklis viņam visu šo laiku bijis piemērots apcietinājums.

2023.gada 19.jūnijā krimināllietā par slepkavības mēģinājumu un mantas bojāšanu Rīgas pilsētas tiesā pasludināts pirmās instances spriedums, kas vēl nav stājies spēkā, jo apsūdzētais to apelācijas kārtībā pārsūdzējis Rīgas apgabaltiesā.

Prokurors Renārs Sladzevskis "Latvijas Avīzi" informējis, ka viņš kā apsūdzības uzturētājs bija lūdzis Kovaļovam piespriest deviņu gadu cietumsodu, bet tiesa lēmusi, ka viņš pelnījis cietumā pavadīt astoņus gadus un desmit mēnešus.

Paralēli Rīgas pilsētas tiesā Kovaļovam turpinās vēl viens process. Tajā viņš kopā ar kādu Ruslanu G. apsūdzēts pēc Krimināllikuma 180.panta, kas paredz atbildību par zādzību, krāpšanu vai piesavināšanos nelielā apmērā. Nākamā tiesas sēde šajā lietā paredzēta 30.augustā.

Prokurors Sladzevskis pastāstījis, ka savu vainu izdarītajā Kovaļovs kategoriski noliedzot, bet tiesas sēdēs, kurās viņš piedalījies attālināti videokonferences režīmā no cietuma, izturējies ļoti agresīvi un bez jebkādas cieņas pret citiem lietas dalībniekiem. Piemēram, pirmajā sēdē viņš tiesnesi "pasūtījis" ar ļoti rupjiem vārdiem krievu valodā, bet pats piecēlies un vienkārši izgājis no telpas. Uz nākamo sēdi tiesa bija nodrošinājusi, lai kopā ar apsūdzēto atrastos vairāki cietuma uzraugi. Kovaļovs vienalga esot mēģinājis doties projām, bet to viņam fiziski neļāva izdarīt. Kad cietumā ar apsūdzēto ticies prokurors, apcietinātais esot sitis pa galdu, dauzījis durvis, beigās aizskrējis projām, nopelnot 14 diennaktis soda izolatorā.

Pašlaik Kovaļovs atrodas Latvijas cietumu slimnīcā Olainē, jo bēgšanas laikā savainojis kāju. Pēc izārstēšanās viņš tiks nogādāts atpakaļ cietumā. 

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu