Bolīvija ieinteresēta Irānas dronu tehnoloģijas iegādē

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Bolīvija ir ieinteresēta Irānas dronu tehnoloģijas iegādē, lai aizsargātu savas robežas un apkarotu kontrabandu un narkotiku tirdzniecību, otrdien apstiprināja Bolīvijas aizsardzības ministrs Edmundo Noviljo.

Dienu pirms tam Argentīna pieprasīja informāciju par Irānas un Bolīvijas vienošanos, kas radījusi bažas par drošību Dienvidamerikā.

Noviljo nosauca šīs bažas par "pārspīlētām" un sacīja, ka tās paudis kāds Argentīnas parlamentārietis, "kuram, kā es saprotu, ir izraēliešu izcelsme".

Ministrs runāja ar presi dienu pēc tam, kad Argentīnas Ārlietu ministrija nosūtīja notu Bolīvijas vēstniecībai Buenosairesā, pieprasot informāciju "par diskusiju mērķi un iespējami panāktām vienošanām" Noviljo Irānas vizītes laikā pagājušajā nedēļā.

Bolīvijas opozīcijas parlamentārieši arī pieprasīja informāciju pēc tam, kad ar mediju starpniecību bija uzzinājuši par saprašanās memorandu aizsardzības un drošības jomā, ko 20.jūlijā parakstījuši Noviljo un Irānas aizsardzības ministrs Mohammads Reza Aštiani.

Noviljo raksturoja šīs bažas kā ''pārspīlējumu" un "politisku izrādi", izsakot pieņēmumu, ka tās saistītas ar gaidāmām vēlēšanām Argentīnā un šīs valsts labējo aprindu mēģinājumiem izmantot šo jautājumu politiskiem mērķiem. Argentīnā nākammēnes notiks priekšvēlēšanas pirms prezidenta vēlēšanām oktobrī.

Lai gan Irānas valsts ziņu aģentūra IRNA bija ziņojusi par šo saprašanās memorandu, Bolīvijas ministrs noliedza tā parakstīšanu, sakot, ka viņš ar savu Irānas kolēģi Teherānā tikai parakstījuši "aktu" par kopīgām interesēm.

Noviljo sacīja, ka Bolīvija interesējas par Irānas augsto tehnoloģiju droniem, kas var novērot kalnu rajonus un piegādāt attēlus reālajā laikā bruņotajiem spēkiem, un ka šī tehnoloģija var palīdzēt Bolīvijai uzlabot robežas drošību.

Ministrs sacīja, ka viņa vizīti Teherānā nevajadzētu uzskatīt par "draudu", un uzsvēra, ka Bolīvijā ir "pacifistiska valdība".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu